Zorba, a görög

február 4, 2015 No Comments »

zorbaProduction Year: [1964]: A Nikos Kazantzakis önéletrajzi ihletésű regényéből készült Zorba Krétán játszódik, ahova hosszú távollét után érkezik vissza Basil, az angol író. Görög származású apja egy lignitbányát hagyott rá, ezt szeretné komoly vállalkozássá felfuttatni. Az úton találkozik Zorbával, a szertelen, öntörvényű – „akárhova megyek, mindenhol grimbuszokat csinálok” – világcsavargóval, akit felfogad maga mellé afféle mindenesnek. A valós világban idegenül mozgó író és a bohém, csupa szív görög különbözőbbek nem is lehetnének, de talán pont ezért hamarosan közeli barátságba kerülnek.

Zorbától az író megtanulja, hogy mi is az a pozitív gondolkodás: mindig az élet napos oldalát kell nézni. A mindig optimista görög örömében és bánatában is egyet tesz: táncol. Amikor a városba küldik beszerző körútra, az összes pénzt elveri, de mindenkinek hoz ajándékot. Bármibe is kezd, mindent intenzíven és teljes odaadással csinál. Basilnek Zorba nem hoz szerencsét. Először a bánya omlik be, aztán a görög világmegváltó ötlete, a fakitermelő vállalkozás is befuccsol. A rönkfa szállítására a hegyoldalba épített drótpálya mindenestül összeomlik, maga alá temetve az író összes megtakarított pénzét.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration