Retro GigaMix

november 29, 2014 No Comments »

videodisco_logo_gif_aniMi a retro? A retro nem egy önálló zenei, művészeti, vagy akármilyen egyéb stílus, hanem egy jelző, amivel adott módon, felfogásban készült műveket illetünk. Mint jelző pedig, alapvetően nem is a nosztalgiával, hanem a nosztalgikussal állítható párba, ha jelentéstanilag korrektek akarunk lenni. Ami retro, az elsősorban abban különbözik a nosztalgikustól, hogy amíg ez utóbbi visszasírja a múltat, addig előbbi csupán olyan, mintha ezt tenné. De nem teszi. Ami retro, az szó szerint megidézi a múltat. Ízeket, hangulatokat, érzéseket villant fel, de úgy, hogy nem nyakig belenyomja a fejünket mondjuk a nyolcvanas évek rózsaszín cukormázas szirupjába, és addig fel sem enged, míg nem könyörgünk, hogy hagyja abba, hanem érzéssel, intelligensen csinálja, folyamatosan fenntartva az érdeklődést.

Ami retro, az általában vicces, ironikus. Szolid szeretettel viszonyul a letűnt korhoz, ami mellett azonban rá is mutat annak visszásságaira, mai szemünknek már jól látható hibáira. Teszi mindezt például azzal az eszközével, hogy ami retro, az legalább annyira jelen is, mint múlt. Felhasználja az aktuális kor technikai megoldásait, ötleteit, művészeti elgondolásait, és ezeket ötvözi a megidézni kívánt időszak sajátosságaival.

Ugyanakkor, ami retro, az megjeleníti a jelent is, pontosan azáltal, amennyit hozzáad abból a múlthoz. Ezzel egy valódi retro alkotás karakteres képet fest az adott korról is, nem csak a megidézni kívántról. A jelen és a múlt olyan vegyületet képez benne, amelyben jól érzékelhetőek azok önálló elemei is, ám a kettő együtt egy harmadik, szintén önálló, egységes, addig nem létező, új alkotást eredményez, amely akár olyan zseniális is lehet, hogy képes a teljesen új, újdonságában jövőszerű érzését kelteni.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration