Csinibaba

augusztus 24, 2014 No Comments »
Csinibaba

Production Year:[»1997«]: Szocialista” állam — tiszta őrület, tömbfelügyelők és besúgók, úttörők és ellenőrök. Nem hiába vált hamar vígjátéki témává. Gondoljunk csak a cseh új hullám filmjeire. Kimúlása óta továbbra is készülnek vígjátékok a rendszerről, de a forma megváltozo tt. A szatíra műfaját felváltotta a bohózat. Menzel például a 90-es években azIvan Csonkint forgatja. Ezt az utat járja végig Tímár Péter is, aki 1986-ban elsőfilmesként egy kitűnő, rendkívül eredeti gúnyrajzzal, a méltán híressé vált E gészséges erotikával állt elő. A ládagyár története még naturalista háttér előtt játszódik, a dolgozók igazi nyolcvanas évek-beli munkásnők. A Csinibaba sokkal egyértelműbb, élesebb poénokat használ, mégis mennyivel egyszerűbb és szelídebb ennél a filmnél. És ami a lényeg — KÖZÉRThetőbb.

Nem kell sokat tennie ehhez. Ki kell választania néhány jellegzete s és elég erős klisét a volt rendszerről, s aztán már csak jól kell tálalnia őket. A gyárban napozó, italozó, kártyázó munkások, a fizetésből levont “békekölcsön”, az üzemből kilopott holmik, az utcán, a szórakozóhelyeken fehér ingben, piros nyakkendőben, rövidnadrágban masírozó túlkoros úttörők alakja még a mai fiatalság számára is jól ismert. A jelenségek tényleg hihetetlenek és groteszkek. A tálalás az igazi nehézség. Tímár jól oldja meg a feladatot. Különös humor ez, nem éles fegyver a rendező kezében, inkább gyengéd eszköz arra, hogy közel hozzon a mai nézőkhöz egy letűnt világot jellegzetes figuráival együtt. Tímárnak sikerül úgy ábrázolnia a hősöket, hogy miközben kinevetjük őket, szeretet teljes viszonyba kerülünk velük. Az utolsó jelenet a dal szövegével együtt szintén azért szerencsés, mert ilyen irányba tolja el a moziélményt. Emiatt a bensőségesség miatt is lehet szeretni ezt a filmet.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration