FIAT 850

május 18, 2014 No Comments »

[Production Year:1964]: Ez ma már történelem: 2008. tavaszán Markus Willeit FIAT 850 Special gépkocsiján Magyarországra látogatott, hogy részt vegyen a Rajkán megrendezett Hármashatár menti Veteránjármű-találkozón. Ez a teljesítmény már önmagában is díjazandó, ám az esemény értéke ezen jóval túlmutat. A “távoli rokon” ugyanis egy réges-régi dokumentumfilmet hozott nekünk… A dokumentumfilm a FIAT 850 Limousine tervezéséről és a gyártást megelőző teszteléséről szól. A kisfilm tanúsága szerint a FIAT már akkoriban sem bízta a véletlenre. Egy új típus számára az ötvenes-hatvanas években is rögös út vezetett a torinói mérnökök rajzasztalától az autószalonok tükörfényes padlójáig.

A gyári laborok modern kínzókamraként szedték ízekre kedvenc márkánk első példányait, alkatrészenként ezer, meg ezer nyúzópróbával bizonyosodtak meg egy-egy technikai megoldás életképességéről. De a kínkamra nem volt elég a tervezőknek, hiszen a kisautó szabad pályás tesztelése során több, mint 1.000.000 kilométert tett meg! Dacolt a jéggel a déli és az északi sarkkörön, megküzdött a porral és a sárral Afrika szavannáin, zötyögött a Belga macskaköveken, száguldott a Német autópályákon és Francia-Alpok szerpentinjein. A vizsga sikerült. A FIAT 850 közel fél évszázada itt van velünk.

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration