Föld

december 30, 2013 No Comments »

Zemlja [Земля 1930]: Dovzsenko filmpoémája, az egyetemes filmtörténet klasszikusa a kolhozosítás időszakát dolgozza fel, páratlan szépségű képekben ragadva meg a forradalmi világformálás drámáját. [Jegyzet]: A klasszikus szovjet némafilm irányzatát és sajátosságait már a Patyomkin páncélos és Az anya révén megismerhettük. A föld, mely ehhez a korszakhoz tartozik, annyira sajátos ukrán vonásokat mutat, hogy hasznos megismerkedni nagyvonalakban az ukrán filmművészet útjával, éppen A föld jelentőségének jobb megértése érdekében. A forradalom előtt, bár Jaltában a Hanzsonkov Stúdiónak volt telephelye, ukrán filmgyártás nem volt. 1918-ban az intervenció idején az Ogyesszába menekült Haritonov készített itt néhány szovjetellenes agitációs filmet, de a vörös csapatok hamarosan kiszorították őt Ukrajnából.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

44movies-subtitle-logoEzek után 1919-ben a Vörös Hadsereg politikai szervei forgattak előbb Harkovban, majd Ogyesszában néhány agitációs filmet. A tulajdonképpeni filmgyártás csak 1922-ben kezdődött meg Jaltán és később Ogyesszában. 1928-ban felépült a kijevi stúdió is, ahol rövidesen évi 20-25 film készült. Az ukrán filmgyártásban először moszkvai rendezők dolgoztak. A tradicionalisták közül Gargyin, Peresztyianyi, Turin, stb. Ide jött az experimentalisták több képviselője is, köztük Vertov, Kaufmann, Rosalj, stb. Többségükben mit sem törődtek az ukrán néppel és kultúrájával, általában nem is ukrán témájú filmet alkottak. Ez különben állt az akkor működő ukrán filmművészekre -Taszinra, Sztabovojra és a többiekre is. Nekik ugyan sikerült egy-két jelentős filmet alkotniuk, de ezek sem képviselték semmiféle sajátos ukrán filmművészetet.

Még kevésbé sikerült azt elérniük az ideiglenesen gyártási lehetőségekhez jutott nacionalistáknak. Ellenséges ideológiájuk miatt ők hamarosan ki is szorultak a filmgyártásból. Így az ukrán filmművészet tulajdonképpeni megalapítója: Dovzsenko. Dovzsenko első nagy játékfilmjében, A diplomáciai aktatáskában még uralkodtak az amerikai hatások, sablonok. Még ugyanabban az évben elkészült azonban az első igazán dovzsenkói film, a Zvenyigora is. Ez Ukrajna történetéből mutatott részleteket, Dovzsenko filmjeiben azután is gyakran felbukkanó figura, egy ősz nagyapó kommentárjaival. Itt már tapasztalhatóak voltak a később kiterebélyesedő vonások, a Gogolra emlékeztető romantika, a líraiság, az ukrán humor, a filozófiai általánosítás igénye és a festői tájképek. 1929-ben készült el az ukrán munkás figuráját szimbólummá emelő Arzenál, majd nemcsak Dovzsenko, hanem az egész ukrán filmművészet legnagyobb műve, A föld.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration