Pacsirták…

november 20, 2013 No Comments »

…cérnaszálon [1969]: A film cselekménye az ötvenes években játszódik, a Prága melletti Kladno acélművében. Ez a hely egyfajta cseh Csepel, ahol a régi polgári rend képviselői (értelmiségiek, kereskedők stb.) dolgoznak. Nem önszántukból, hanem kizárólag átnevelési célzattal… (Jegyzet): Ami nekünk magyaroknak A tanú az a cseheknél a Pacsirták cérnaszálon. Az átkos rendszer szatírái sem kerülhették el sorsukat, előbbi 10, utóbbi 20 évig pihent dobozában, mire végre a nagyközönség elé kerülhetett. Újabb párhuzam, a filmes szakma mindkettőt azonnal nagyra értékelte, előbbi Cannesban szerepelt, utóbbi Berlinben nagydíjat kapott. Kellett is ez a nemzetközi elismerés, mert mind Bacsó, mind Menzel kötélen táncolt, s az a kötél inkább cérnaszál volt, mint acélsodrony. Nem nehéz elképzelni, hogy még ’90-ben is bőven akadtak elvtársak, akik nem nevettek annyira szívből jövően a kladnói kényszermunkások történetén, lévén túlságosan is közel érintettek a dologban.

De a film túlélte a nehéz időket, s ha nem is beszélnek róla annyit, mint a rendező más filmjeiről (Sörgyári, Én kis falum) azért rettentő jó film.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Rudolf Hrusinsky alakítása már akkor is garancia a jó szórakozásra, ha valaki csak a hiteles színészi játékra koncentrál. Jól ismert figura ő, szerepel szinte valamennyi Menzel alkotásban, legfeljebb a nevét tudják kevesen. Itt egy munkás származású kisfőnököt alakít, aki néha egészen odáig elmegy, hogy dolgozik! Igaz, tevékenysége inkább ellenőrzésből áll, kerüli a nehéz fizikai megterhelést. Az ő lesajnált, tehetetlen, ám roppant agilis alakja a történet egyik kiemelkedő szerepe.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration