A szorító

szeptember 18, 2013 No Comments »

The Ring [1927]: Ugyanazt a nőt szereti a két vetélytárs, akik mellékesen mindketten bokszolók. Ki győz a ringben és ki győz szerelemben? Lehetséges, hogy mindkettőben ugyanaz? Vagy talán az egyikben az egyik, a másikban a másik? (Jegyzet): Érdekes film, mondhatnám, hogy A titokzatos lakó után A szorító a második igazi Hitchcock-film. Mindenféle újításokat alkalmaz benne. Ez az időszak nagyon gazdag olyan finom vizuális ötletekben, amelyeket épp finomságuk miatt a nézők sokszor észre sem vesznek. A film a vásárban kezdő­ik, annak a bokszolónak a standjánál, akit Carl Brisson játszik és akit “One Round Jacknek” neveznek. Már az első menetben kiüti az ellenfeleit, ezután a tömegben látunk egy színészt, egy ausztráliait, akit Ian Hunter játszott. Nézi a vásári kikiáltót, amint az azt kiabálja, hogy “Tessék csak, folyvást, folyvást! Óriási látványosság…” stb. A kikiáltó a stand előtt áll, és hátrafelé nézegetve figyeli a meccs kimenetelét. Aztán önkéntes amatőr bokszolók következnek, belépnek a pavilonba, majd fájdalmasan tapogatva az állkapcsukat jönnek ki. Végül Ian Hunter is bemegy.

Az alkalmazottak gúnyos vigyorral fogadják, és még arra sem méltatják, hogy felakasszák a kabátját, csak tartják a kezükben, hiszen azt gondolják, hogy ez a pasas sem bírhat ki egy menetnél többet. Elkezdődik a meccs, és innen csak az alkalmazottak arcjátékából következtetünk az eseményekre. Most újra a kikiáltót látjuk, aki végigkíséri a meccset. Eddig a meccs nézőinek számtáblák felmutatásával jelezték a meneteket. Az első menet végén most a kikiáltó leakasztja a régi és piszkos első táblát, és kicseréli a kettes számúval, ez viszont teljesen új, hiszen “One Round Jack” olyan erős, hogy eddig még sohasem volt szükség táblacserére… Kitűnő ötlet, és akad még benne sok más vizuális és jelképes telitalálat. Az egész tulajdonképpen egy házasságtörés története, és tele van tűzdelve az eredendő bűnre vonatkozó utalásokkal.

Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration