A máltai sólyom

augusztus 25, 2013 No Comments »

film-archives-logoThe Maltese Falcon [1941]: San Franciscoban a magándetektív Sam Spade és Miles Archer találkozik a leendőbeli ügyfelükkel, Ruth Wonderlyvel. A nő az elveszett nővérét keresi, aki egy Floyd Thursby nevű férfi befolyása alatt állt. Wonderly találkozni akar a férfivel, abban a tudatban, hogy a testvére vele lesz. Archer felajánlja, hogy követi azon az éjszakán, és segít megtalálni a nővérét, de az este lelövik. Spade találkozik a gyilkossági osztályon Tom Polhaus őrmesterrel, és utána felhívja Wonderly hotelét, de addigra a nő már kijelentkezett. Később Spade-et meglátogatja a lakásán Polhaus őrmester és Dundy hadnagy, akitől megtudja, hogy azon a bizonyos estén a társán kívül Thursbyt is meggyilkolták. Dundy azt feltételezi, hogy Spadenek volt lehetősége és motivációja is elkövetni mindkét bűncselekményt, mert viszonya volt Archer feleségével.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

A következő reggel Spade találkozik Wonderlyvel, és a nő felfedi az eredeti nevét: Brigid O’Shaughnessy. Bevallja, hogy Thursby a szeretője volt, és valószínűleg ő lőtte le Archert, de arról nincs tudomása, hogy ki ölhette meg Thursbyt. Spade beleegyezik, hogy kideríti a gyilkosságok hátterét. Később az irodájában találkozik Joel Cairoval, aki 5 ezer dollárt ajánl fel, hogy találjon meg egy fekete madárszobrot, majd egy pisztolyt húz elő, hogy átkutassa az irodát, de Spadenek sikerül leütnie és elvenni a fegyverét. Mikor Cairo magához tér, Spade visszaadja a pisztolyát, és megengedi, hogy átnézze az irodáját. Az este folyamán Spade elmeséli a Cairoval való esetét O’Shaughnessynek, aki idegessé válik. Mikor később Cairo megjelenik a lakásán, Spadenek világos lesz, hogy a férfi és O’Shaughnessy meglehetősen jól ismerik egymást.

A film noir („fekete film”) egy filmstílus, amit elsősorban a hollywoodi bűnügyi drámák, krimik jellemzőjeként használnak. Hollywood klasszikus film noir időszakát általában az 1940-es évek eleje és a késő 1950-es évek közé teszik. Ehhez a korszakhoz társítják általában a kontrasztos fekete-fehér képi világot, melynek gyökerei a német expresszionista fényképezésig nyúlnak vissza, míg sok történet és klasszikus noir szemléletmód Amerikában a nagy gazdasági világválság idejének krimi iskoláiból származik. Hivatalosan az első film noir-nak az 1941-es A máltai sólyom című filmet tekintjük, amely Dashiell Hammett azonos című regényének harmadik, legjobban sikerült adaptációja. Itt debütált Humphrey Bogart elegánsan cinikus magándetektív karaktere is, amely ma már a műfaj egyik kulcsfigurája.

Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration