Vétlen Baltazár

július 7, 2013 No Comments »

Au hasard Balthazar [1966]: A kemény stílussal, ami gyakran távol tartja a kezdő filmnézőket, Bresson elkerüli a szokásos érzelmi hangulatot, amit egy filmtől el szoktunk várni. Rendezése azáltal válik hatékonnyá, hogy vonakodik az egyik pillanatot jobban kihangsúlyozni a másiknál. Arra kényszerülünk így, hogy minden figyelmünket a filmre szegezzük, s hogy a saját végkövetkeztetésünket vonjuk le arról, hogy mely szavak és gesztusok voltak fontosak. Azonban a filmkockák nagyon is megfontoltak. Azt akarják, hogy élvezzük és felértékeljük a látszólag hétköznapi részletek és szóváltások rendkívüli horderejét. A Vétlen Baltazárban a rendező egy szamarat állít a figyelem középpontjába, egy állatot, aki természetszerűen olvad a háttérbe. Amikor Baltazár felemeli a hangját, a szamárbőgése visszataszítóan hat a nyitó zene alatt, ami annyira rikácsoló, hogy a nézők hangos röhögésnek vélhetik.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Baltazár amolyan “szent együgyű”, aki nem tud beszélni (hála az égnek), hogy valami sajátos meglátást adjon helyzetéről. A film legnagyobb részében csendben van, nyugodtan megteszi azt, amit kérnek tőle a különféle gazdák és idegenek, elfogadva türelemmel a bántalmakat, a rossz bánásmódot, elvégzi a kemény munkákat, és úgy éli az életét, hogy közben csak nagyon kevés méltánylást vagy jutalmat kap mindezért. De akárhova megy – a fiatal Marie édeni kertjéből kezdve, egy kegyetlen gazda általi gyötrelmeken át az utazó cirkusz megaláztatásáig – az alázatos, engedelmes viselkedése olyan fénnyel ragyog, hogy megvilágítja mindazok természetét, akik csak a közelébe mennek. Bresson tudta, hogy ezt az állatot választva fogja tudni megfogni a nézők lelkiismeretét. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy ez az alázatos szolga volt az, aki a szenvedő megváltót Betlehembe, s majd Jeruzsálembe vitte.

Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration