39 lépcsőfok

február 16, 2013 No Comments »

The 39 Steps [1935]: Richard Hannay Londonban, egy varietéelőadáson megismerkedik egy zaklatott nővel. Felviszi a lakására, ahol az asszony egy kémszervezetről mesél neki, melynek főnöke, Jordan professzor egy skóciai faluban él. A nőt az éjszaka során meggyilkolják. Richard (Robert Donat) Skóciába igyekszik, mert itt akarja felkutatni azokat az ügynököket, akik meggyilkolták a fiatal nőt. Őt gyanúsítja és üldözi a rendőrség, fenyegetik a kémek, de végül minden jól végződik: a szálak abban a londoni varietében futnak össze, amelyben Hannay és a meggyilkolt asszony először találkozott. A 39 lépcsőfokban már megmutatkozik a Hitler uralomra jutása utáni helyzet rémálma. Nem csak egy hagyományos, fordulatos kémtörténetről van szó, hanem gátlástalan erőszakról, amelyben a hős egyáltalán nincs kedvező helyzetben a kémekkel szemben.

Alfred Hitchcock sorrendben 19. filmje jelentette a nagy áttörést a brit filmiparban. E művében jelent meg először a rendező egyik kulcsmotívuma: a tévedésből, el nem követett bűnért felelősségre vont ártatlan ember figurája. A témát már első hangosfilmjében, a Zsarolásban is megpendítette, 1956-ban pedig A tévedés áldozata című remekművét is erre építette. A filmet gyors akciójelenetek és változatos suspense-elemek gazdagítják.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration