Csapajev

január 27, 2013 No Comments »
Csapajev

Csapajev [1934]: 1919-ben az ukrán sztyeppéken Csapajev sorra aratja a győzelmeket a fehérek felett. Csakhogy Csapajevék anarchisták, így megkapják politikai komisszárnak Furmanovot, aki tanácsadóból és ellenfélből lassan az emberileg igen ellentmondásos címszereplő barátjává válik… (De ki volt Csapajev) Szegény paraszti családban született a mai Csebokszariban. Az első világháborúban megkapta a Szent György kereszt három fokozatát. 1917 szeptemberében csatlakozott a bolsevikokhoz, és a 138. gyalogos hadosztály parancsnokává választották. Később a 2. Nyikolajevi, majd a 25. lövész hadosztályt vezette. 1919. szeptember 5-én a nyugat-kazahsztáni Lbiscsenszkben a hadosztály főhadiszállásán rajtaütöttek a „fehér” intervenciós erők.

Csapajev megpróbált elmenekülni az Urál folyón átúszva, de a történtek után senki sem látta és a holtteste sem került elő. A szovjet időszakban Csapajevet hősként tisztelték. A Csapajev-kultusz kialakításában jelentős szerepe volt Csapajev hadosztályában komisszárként szolgáló Dmitrij Furmanov 1923-ban megjelent Csapajev című regényének, majd az ez alapján a Vasziljev fivérek által 1934-ben elkészített filmnek. Csapajev alakja Viktor Pelevin egyik 1996-os novellájában is megjelent.


Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı