Édes élet

január 15, 2013 No Comments »
Édes élet

Marcello valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ahol most egy bulvárlap munkatársa, a Via Venetóval jelképezett fényűző, hazug és cinikus társasági élet ismert figurája. S noha a hamis csillogású filmipar képviselőinek orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas vagy kegyetlen “szertartásain” egyaránt teljes erkölcsi és érzelmi kiüresedést tapasztal, végül mégis ennek a világnak adja el magát. A Cannes-i Aranypálmával és az Oscar-díjjal kitüntetett Édes élet éles támadások célpontjává vált. A pápa nyilvánosan elítélte a filmet éppúgy, mint a polgári sajtó. Mindez az erőteljes társadalomkritikának köszönhető, amely áthatja a film minden kockáját. A feldúlt hangú kritikák ellenére – vagy éppen azért – a film óriási sikert aratott. Epizódokból építkezik, az egyes részeket a főhős, Marcello alakja köti össze. Címe fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás folyamatának szimbólumává.

Az Édes élet indulása, mint oly sok híres műé, meglehetősen viharos volt. 1960. február 3-án volt a premierje Rómában a Fiamma moziban (Fellini filmjeit általában itt mutatták be)  és a közönség közel 20 perces vastapssal fogadta az alkotást, bár itt-ott hallatszottak füttyök és nemtetszések. Az igazi botrány két nappal később Milánóban a Capitol moziban tartott gálabemutatón tört ki. Néhány néző összetörte a mozi kapuját, a milánói prefektus pedig a film elkobzásával fenyegetett a közrend megsértése címén.

A „botrány” persze már akkoriban is remek reklámnak bizonyult. A nézők valósággal megrohanták a mozikat a feketepiacon szerzett jegyeikkel.

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration