Törött nyíl

január 2, 2013 No Comments »

Broken Arrow 1950: A fehér telepesek könyörtelen előrenyomulásával szemben az észak-amerikai indiánok földjén végül már csak az apacsok tanúsítanak heves ellenállást törzsfőnökük, Cochise vezetésével. Jefford, a postakocsis szeretné megakadályozni a fehérek brutális tervét, hogy nagyszabású katonai akcióval kiirtsák az arizónai apacs törzseket, s ezért mindent elkövet, hogy összebékítse az ellenséges táborokat. Egy hónapig él az indiánok között, és feleségül veszi a törzsfőnök lányát. Fehér telepesek azonban meghiúsítják tervét: az egyik véres rajtaütés során életét veszti Jefford felesége. Jefford bosszút forral, de Cochise megőrzi józanságát, és gondoskodik arról, hogy a béke fennmaradjon.

A film története megtörtént eseményeken alapul, szereplői a valóságban is léteztek. A Tört nyíl mérföldkő a westernfilm evolúciójában. A Tört nyíl, a maga idejében, vakmerő témaválasztásával tűnt ki a westernfilmek áradatából: először ábrázolták az indiánokat a fehérekkel egyenértékű embereknek. 1950 előtt az őslakosok nem voltak többek mozgó céltáblánál, akik a főhős skalpjára, lovára és nőjére pályáztak és értelmi képességük egy falka kiéheztetett farkaséval vetekedett. Itt viszont érző, gondolkodó, megbékélésre és állati kegyetlenkedésre egyaránt képes emberek az apacs törzs tagjai, lényegében nem különböznek ezen sorok olvasóitól. Képesek viccelni, élcelődni! A legfontosabb talán, hogy a törzset eltérő személyiségek népesítik be, és nem két tucat elmaszkírozott statiszta ugrándozik egy totemoszlop körül, és a forgatókönyv megpróbál túllépni a “nemes vadember” unalmas sztereotípiáján is.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration