Drakula háza

december 20, 2012 No Comments »

House of Dracula 1945: Drakula felkeresi a híres és segítőkész tudóst, Dr. Edalmannt, hogy gyógyítsa ki vámpírizmusából. Szándékai azonban közel sem tisztességesek, hiszen a doktor gyönyörű segédjének közelébe vágyik. Időközben megérkezik a Farkasember is, aki ugyancsak gyógymódot keres nyomorúságát, és borzalmakat okozó bajára. Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, és még Frankenstein szörnye is feltűnik… A Drakula Bram Stoker ír szerző 1897-ben megjelent regénye, aki a világ leghíresebb vámpírszereplőjét teremtette meg. A Drakulát több irodalmi műfajba sorolták már, például a horrorregény, gótikus regény vagy invasion literature típusaiba. Szerkezetét tekintve levélregény, azaz a történetet naplóbejegyzések és levelek formájában mondja el. Az irodalomkritikusok több témát vizsgáltak már a regényben, mint a nők szerepe a Viktória-korabeli kultúrában, a szexualitás, a bevándorlás vagy a népi hagyomány.

Bár nem Stoker találta ki magát a vámpírt, a regény nagy hatással volt a vámpírok népszerűségének növekedésére és a színházi és filmváltozatok tucatjait inspirálta a 20. században. 1890-ben az író találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Tepes Drăculea legendájáról. E karakter nyomán hat évi kutatómunkával alkotta meg Stoker a vámpír figuráját. Habár hihetetlen, de Stoker sosem járt Kelet-Európában. A regény a négy fal közti kutatómunka iskolapéldája. Sokáig gondolkozott a cselekményen. Többek közt a British Libaryben és a Whitby könyvtárban kutatott. 1897-ben jelent meg a regény és osztatlan sikert aratott.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration