Szörnyszülöttek

december 16, 2012 No Comments »

Freaks 1932: Hans, a törpe előadóművész őrülten és vakon beleszeret a gyönyörű légtornászba, Cleopatrába aki a cirkuszuk legszebb fellépője. A férfi érzései azonban viszonzatlanok maradnak, a nő titkon kineveti a háta mögött és csak kihasználja a drága ajándékokat küldözgető szeretőjét, akit az sem tántorít el az udvarlástól, hogy esküdni készült barátnőjével, a szintén törpe Friedával. Amikor viszont Cleopátra tudtára jut, hogy Hans óriási vagyon birtokosa, fellobban benne a halálos kapzsiság és társával, a rettentő erejű Herculessel ördögi tervet forralnak a pénz megszerzésére. Tod Browning, a horror műfajának egyik legikonikusabb alakja, a Drakula jegyzője, a harmincas évek elején sokkolta Amerikát és mondhatni az egész világot, egyedi és utánozhatatlan remekművével. A mester cirkuszi múltját és rémfilmes tehetségét maximálisan kihasználva egy olyan szofisztikált celluloid-borzalmat alkotott, amelyhez foghatót nagy eséllyel soha többé nem készítenek, főként nem ilyen pompás és döbbenetes formában.
Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

A Szörnyszülöttek egy társulat mindennapjain keresztül jeleníti meg nekünk a “normális” társadalomból kirekesztett emberek hétköznapjait, akik csupán a hozzájuk hasonlók között élhetik életüket. Ez az elszigetelt kis világ saját íratlan szabályok és törvények szerint működik, amelynek középpontjában a másikkal való törődés áll, nemhiába igaz rájuk a mondás: “Ha egyet bántasz, mindet bántod!”. Szívszorító, ugyanakkor sokszor nevettető és vidám, de minden ízében elgondolkodtató képsorokon keresztül lehet a néző tanúja a valóságnak, hogy a külsőleg abnormális emberek ugyan olyan érző és gondolkodó lények -, sőt sok esetben jobbak is -, mint a többség.

A Ted Robbins novellája alapján készült mozi ereje arra a remek komponensre vezethető vissza, hogy a szereplők, akik számtalanféle és formájú deformálódással rendelkeznek, mindegyik igazi torszülött. Szó sincs, jelmezekről, vagy megtévesztésről: Browning egész Amerikát bejárva gyűjtötte maga köré színészeit – akik között a legtöbb egyszerű amatőr volt -, így olyan hatást képes elérni a Szörnyszülöttek, amelyre nagyon kevés film képes. A korabeli cenzúra és szűklátókörűség ízeire szedte Browning alkotását, amit a rendező karrierje is erősen megsínylett. A tiltások és felháborodások hatására a Szörnyszülötteket évtizedekre a feledés homályába száműzték, amely szerencsére nem bizonyult marasztalónak. Miután újra felfedezték, a film végre elfoglalhatta megérdemelt helyét a mozi klasszikusai és meghatározó darabjai között és ami a lényeg, újra a köztudatba került. Ugyan egy erősen megtépázott – számos jelenet elveszett az eredeti műből – remekmű maradt az utókorra, elmondhatjuk, hogy Browning unikuma így is tökéletes és lehengerlő alkotás.


Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration