Karácsonyi ének (1938)

december 5, 2012 No Comments »
Karácsonyi ének (1938)

film-archives-logoA Christmas Carol [1938. eredeti nyelven] „Mi egyéb nektek a karácsony, mint az az idő, amikor számlákkal kell fizetni pénz nélkül; amikor egy évvel öregebbek vagytok, de egy órával sem gazdagabbak…?” – gúnyolódik Scrooge úr, minden idők irodalmának talán legfösvényebb, legkellemetlenebb figurája. „Humbug” – mondja megvetően a nyomorultak szent áhítatára Ám csodálatos látomásai nyomán a nagy Ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múlt és a jövő képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára. A nagy angol mesemondó legszebb története az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének. Charles Dickens angol író a viktoriánus kor egyik legelismertebb regényírója és számos felejthetetlen irodalmi alak megteremtője. Dickens 15 regényt, több száz novellát és cikket írt, emellett egy hetilapot szerkesztett húsz évig, előadássorozatokat és felolvasásokat tartott, emellett fáradhatatlanul küzdött a gyermekjogokért, az oktatás reformjáért és egyéb szociális reformokért.

Az író művei már életében is példa nélkül való népszerűségnek örvendtek, a 20. századra pedig a kritikusok és az irodalmárok is felismerték irodalmi géniuszát. Dickens regényei és novellái a mai napig töretlenül népszerűek az olvasóközönség körében. Charles Dickens 1812. február 7-én született Landportban, Portsmouthban, nyolc gyerek közül a másodikként. Apja, John Dickens a tengerészeti pénztár hivatalnokaként dolgozott. A család sokat költözködött, Dickens születése után nem sokkal Bloomsburybe költöztek, néhány évvel később Chathambe, majd Kentbe, ahol a fiatal Dickens gyermekkora meghatározó éveit töltötte, 11 éves koráig. A fiú gyerekkora nagyjából idillikusnak volt mondható – sokat játszott, sokat olvasott, különösen Tobias Smollett és Henry Fielding pikareszkregényeit szerette.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration