Makszimka

január 18, 2023 No Comments »

men-retroProduction Year: [1952]: Maximkát Vlagyimir Braun rendező agya szülte és álmodta meg még az ötvenes évek elejének Szovjetuniójában s csak a szerencsés körülményeknek köszönhetően lett belőle film 1952-ben. A mozi – nem ismeretlen jelenség az 1950-es évektől kezdve Szovjetoroszország filmgyártásában – a cári Oroszhon mérsékelten idealizált kulisszái között játszódik. Ez a korábbi elképesztő mértékben sötét II. és III. Sándor és II. Miklós korabeli díszletek szénfekete tónusán jelentősen enyhített. Az egy amerikai rabszolgaszállító-hajóról egy cári flottagőzösre átszökött kölyök – aki mellesleg szerecseny is és ez itt a lényeg – históriája ugyanis ebben már nem propagandafilm.

A sztori nagyjából az 1870-es és 1900-as évtized között játszódhat valamikor – ezt az egyenruhák és a technika színvonala alapján következtettem ki, ugyanis a filmben, amely műfaját tekintve alapvetően mégiscsak a gyermek-ifjúsági kategóriába sorolható, semmilyen politikai utalás nincsen. A fehérruhás cári admiralitás tisztjei itt nem elnyomó férgek, nem a Patyomkin páncélos matrózokat éheztető brutális gazemberei, akik a történelemben sosem látott mértékben élnek vissza a hatalmukkal (amiben, mint tudjuk, minden propagandaíz ellenére is akadt igazság).

«Спасенный русскими матросами негритенок, названный Максимкой, поборов в себе страх перед белыми людьми, оказался на редкость смышленым и добрым мальчуганом. Однажды именно Максимке удается спасти матроса Лучкина от вербовщиков рабочей силы. За находчивость и мужество юный герой зачисляется в состав команды корвета и становится юнгой русского флота…»

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..


Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration