Ballada a katonáról

december 1, 2012 No Comments »

A Ballada a katonáról egy kiskatona története, aki négy nap szabadságot kap a frontról, hogy meglátogathassa öreg édesanyját, de jószándékú hősünk végül elvesztegeti idejét azzal, hogy olyan idegeneknek segít, akikkel az úton akad össze. Mai szemmel talán túl didaktikus mozi, de még így is szívet melengető élmény. Egy tapasztalt nagybajuszú öreg altiszt és egy gyerekképű fiatal katona lapul egy tábori telefon mellett egy rókalyukban az előretolt megfigyelőállásban az ellenség csapatmozgását lesve. Az örmester idegessége láthatóan átragad a fiúra is, a távolban pedig tankok közelednek. Bár van egy bevezető képsor Aljosa anyjáról, ez a film valódi nyitójelenete. Az állás elszigeteltsége és a veterán katona jelenléte kiemeli a fiú tapasztalatlanságát. Ez a nyitás alkalmas arra is, hogy csakis Aljosára koncentráljunk. A hősies motívum hiánya már itt is feltűnő.
Rejtett tartalom Login vagy Register hogy lásd a tartalmat. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs ilyen üzenet! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd le gondolataid, érzéseidl! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Négy német tank jelenik meg, gyalogsági fedezet nélkül, mire az öreg katona mászva visszafelé menekül, de egy géppuskasorozat végez vele. A riadt Aljosa tovább marad, hogy pontos jelentést tudjon tenni, ezután ő is megindul a saját vonalai felé. Korábban elképzelhetelen lett volna menekülő szovjet katonákat mutatni, de a politikai enyhülésnek köszönhetően Csuhraj már beszélhetett erről, következő filmje, a Tiszta égbolt pedig egy fogságból szabadult katonáról szólt. Ez korábban tabu témának minősült: a szovjet katona, aki fogságba esett, az gyáva volt és áruló.

Aljosa a telefont és annak huzaltekercsét vonszolva kétségbeesett futni kezd a pusztán. Az egyik tank a nyomába ered, hogy eltapossa. Az egyre távolodó és feljebb emelkedő kamera az egész sztyeppét mutatja, így Aljosát egyre kisebbnek, a tankot egyre gyorsabbnak és gonoszabbnak látjuk. Bár a tank géppuskája végezhetne vele, az eltaposás lehetősége embertelenebb. A fiú sebezhetőségét kiemeli a nehézkes felszerelés, amelynek elvesztése súlyos büntetést von maga után. Ezt Csuhraj saját tapasztalatai alapján is tudhatta, hiszen harcolt a háborúban, ejtőernyős tisztként ötször sebesült meg – a kecskeméti katonai kórházban is feküdt.

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration