Csapajev

október 18, 2022 No Comments »

men-retroProduction Year: [1934]: Csapajev a polgárháború kemény kezű hadosztály parancsnoka volt, akiből a véletlen, pontosabban kommisszárjának a regénye a Vörös Hadsereg első legendáját faragta. A kozákok bosszúja 1919. szeptember 5-én érte utol a legendás szovjet polgárháborús hőst, Vaszilij Ivanovics Csapajevet. A katonatiszt aligha szolgált rá, hogy később rajta nevessen az ébredő munkásosztály. Vaszilij Ivanovics Csapajevet, az orosz polgárháború hősét mindenki ismerte a Szovjetunióban, s nem csak azért, mert úttörő korában mindenkinek az eszébe vésték a partizánvezér legendáját.

„A Csapajev-mítosz megalkotásában sokkal nagyobb szerepe volt Dmitrij Furmanovnak, aki regényt írt a parancsnokról, (amiből később megszületett ez a film) – és Leningrádtól Vlagyivosztokig mindenhol levetítették”

Vaszilij Ivanovics Csapajev a Volga-parti Budajka faluban született 1887-ben, szegény paraszt szülők gyermekeként. Az első világháborúban harcolt, ahol háromszor is kitüntették Szent György-kereszttel. Az ő ideje azonban – mint oly sok másé – csak 1917-ben jött el, mikor is csatlakozott a kommunista párthoz. A kibontakozó polgárháborúban Csapajevet a 138. tartalékos gyalogezred parancsnokává nevezték ki, később már a 2. Nyikolajevi, majd a 25. lövész hadosztályt vezette. Csapajev életrajza innentől egészen mesés fordulatokkal gazdagodott: „eszerint ő volt az a zseniális parancsnok, aki ütötte-vágta a fehéreket és érzékeny veszteségeket okozott az intervenciósoknak”

Ma viszont már nem titok, hogy Csapajevet időről időre azzal bízták meg, hogy a helyi lázadásokat leverje, s ő ezt maradéktalanul végre is hajtotta. Csapajev végzetét végül az okozta, hogy a nyugat-kazahsztáni Lbiscsenszkben rajtaütöttek a fehérek. Csapata meghátrálásra kényszerült, ő megsebesült, de még megpróbált elmenekülni, így az Urál folyóba vetette magát. „Azonban többé senki nem látta, és a holtteste sem került elő. Ez a tény pedig különösen alkalmassá tette őt arra, hogy a korabeli szovjet propaganda kultuszt építsen köré”

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı