A rakparton

augusztus 26, 2022 No Comments »

Az érzékeny Terry Malloy, a bukott bokszoló beáll rakodómunkásnak és a korrupt szakszervezetis főnök, Johnny Friendly kifutófiúja lesz. Egy este olyan feladatot kap, melyben az egyik társát fel kell hívnia a tetőre. A kollegája teljesíti a kérését és a következő pillanatban már le is zuhan a tetőről. Terry nem tudta, hogy gyilkosságban kellett részt vennie. Bűntudata csak nő, mikor beleszeret a halott férfi húgába, Edie Doyle-ba. Akkor ébred rá igazán a tettére, mikor rájön, hogy őt is megvásárolták. A felismerés akkor lesz igazán a legfájdalmasabb, mikor ráébred, hogy okos bátyja, Charles verte át, aki Friendly ügyvédje és jobbkeze. Terry galambrajongó, házuk tetején galambdúcot tart. Magányos óráiban náluk keres vigasztalást. Edie ráveszi a lelkészt, hogy álljon a kikötői gengszterek elleni hadjárat élére. Terry megszegi a hallgatás törvényét és tanúskodik a kongresszusi bizottság előtt.

A kikötői társadalom ezek után spicliként bánik vele és kiközösítik. Mikor hajnalban újra jelentkezik rakodói munkáért, mindenki kap munkát, csak ő nem. Kénytelen megalázottan hazamenni.

Felfedezi, hogy a szomszéd fiú elpusztította féltve nevelgetett galambjait. Terry másnap visszamegy a rakpartra, ahol a szakszervezetis emberei nagyon összeverik. Teljesen legyengülve feláll a vereségből és ismételten nekitámad a korrupt szakszervezetis vezetőknek. Az óriási önuralom és becsület láttán a munkások az ő oldalára állnak. Szembeszállnak Friendlyvel, akit bilincsbe verve elhurcol a rendőrség…

A filmet egy cikksorozat ihlette, amelyben Malcolm Johnson feltárja a New York és New Jersey dokkjait kézben tartó maffia üzelmeit. Elia Kazan felkérésére Arthur Miller kezdett el dolgozni a forgatókönyvön, de miután Kazan tanúskodott az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság előtt, Miller kiszállt a filmből. Kazan ezután Budd Schulberghez fordult. Kazan nem is tagadta, hogy azonosult Terry Malloy erkölcsi vívódásaival. A film legklasszikusabb jelenetei közé tartozik, amikor Terry egy taxi hátsó ülésén összecsap a bátyjával. Mikor Brando a lány kis kesztyűjével játszik, felhúzza a saját kezére és mikor Terry Edie ajtaját veri, szerelmi bizonyítékot akar kikényszeríteni, és a padlóra csúsznak a kétségbeesett csók közben.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı