CineBox Cartoon

cineA gyerekmesék nem csupán a kicsik szórakoztatására szolgálnak, ennél jóval többet jelentenek a számukra. Ha időt szakítasz rá, hogy mesét olvass gyermekednek sokkal szorosabb érzelmi kapcsolat alakulhat ki köztetek. A legtöbb szülő szeret mesét olvasni gyermekének, mivel a kicsik sok mindent tanulhatnak a történetekből, ugyanakkor fokozatosan az olvasás tudományát is elsajátíthatják. Az olvasás révén fejlődik a gyermek képzelőereje, új dolgok nyílnak meg előtte, melyek segítenek felkészíteni őket egy sikeres jövőre. Ha gyakran olvasol gyermekednek, segítesz neki abban, hogy hamarabb megtanuljon olvasni, és már az első iskolai évben tudni fogja a tanító néni, ki az, akivel már otthon is foglalkoztak a szülők, hiszen ők fejlettebb szókinccsel rendelkeznek, és sokkal inkább nyitottabbak a mindennapokban.

A szülők már kicsi kortól is olvashatnak gyermeküknek. A kicsikre nyugtató hatással van szüleik hangja, hiszen már az anya méhében megbarátkoztak ezzel. Az agy 90%-a 5 éves korig fejlődik ki, a szülők pedig olvasás révén már az óvoda megkezdése előtt is stimulálhatják ezt a folyamatot. Egy amerikai tudományos cikk szerint, ha olvasol gyermekednek, sokkal jobb eredményeket fog elérni majd az intelligencia teszteken. Azok a gyermekek, akiknek olvastak szüleik, sokkal közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a környezetükkel. A gyerekek számára példaként szolgálnak a mesék. Ha arról olvasol nekik, hogy egy kisfiút kicsúfolnak, de időközben az megtanulja megvédeni magát, akkor a gyermeked is tudni fogja, mit tegyen, ha ő kerül hasonló helyzetbe. Az értékekről és empátiáról szóló könyvek nagy befolyással lehetnek arra, hogy gyermeked milyen kapcsolatot tud kialakítani a környezetében élő emberekkel.

A szókincs olvasás révén bővíthető. Az olvasás stimulálja az agy nyelvi központját. A gyermek rövidebb idő alatt tanulja meg, hogy a nyelv szövegösszefüggést, mondatokat, nyelvtant és szavakak jelent. A gyerekek kommunikációs képessége két-három éves kor körül fejlődik ki, az ehhez szükséges szavakat pedig a mesék és könyvek biztosítják számukra. Egy általános szabály szerint egy ember annyi percig képes figyelni, ahány éves. Például egy négyéves gyermek 4 percig fog odafigyelni egy dologra, majd ezt követően más felé irányul érdeklődése. A többéves gyakorlatnak köszönhetően, a felnőttek képesek túllépni ezen, és akár több órán keresztül is odafigyelni ugyanarra a dologra. A gyermekek esetében ez a képesség olvasás segítségével fejleszthető.