Jack, az óriásölő

május 23, 2014 No Comments »

retro vision - copieJack the Giant Killer [1962]: A káprázatos különleges effektek teszik figyelemreméltóan időszerűvé a klasszikus mese ezen változatát. Kerwin Matthews alakítja a bátor Jack-et, aki megmenti a hercegnőt a gonosz sárkánytól… A babszemből világokat összekötő lajtorjává sarjadó folyondár története széles körben elterjedt Európában. A britek valószínűleg a vikingektől örökölték, a német Grimm-fivérek mesegyűjteményükbe iktatták, és még magyar mesemondók is szórakoztattak az égig érő paszuly történetével. Igaz, az északi óriás-hagyományt a mi kultúránk a felénk honos hétfejű sárkányra cserélte, de a mese struktúrája egyébként azonos: az egyszeri parasztgyerek szegény nevelője/szülője utolsó értékes barmát látszólag értéktelen babszem(ek)re cseréli, ami egykettőre gyökeret ereszt.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a videót. Bejelentkezés után nincs olyan amit nem látnál! Proprietary: Nabucco Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Szára egészen az égig növekszik: a földet összeköti egy másik világgal, óriások vagy sárkányok birodalmával. A fiú bátran felmászik rá, túljár a szörnyeteg(ek) eszén, lehoz a magasból valami értékeset és kivágja a növényt, őt üldöző, lezuhanó ellenfele(i) vesztét okozva ezzel. 1962-ben élőszereplős film készült Jack, az óriásölő (Jack the Giant Killer) címmel, mely mellőzi az égig érő babos variációt, csupán a hercegnő megmentésére és az óriások levágására koncentrál, így már csak ezért sem tekinthető a mostani film eredetiének – sőt, cselekményét tekintve a rokon tündérmese szigorúan vett adaptációjának sem, legfeljebb ihletet merített belőle.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.