Arrietty – Elvitte a manó

július 25, 2015 No Comments »

00Kari-gurashi no Arietti [2010]: Arrietty átlagosnak mondható tizennégy éves lány – már ha az ember lánya éppen alig öt inch magas csenőmanó. Szüleivel a Maki család háza alatt éldegél, amolyan szimbiózisféleségben az emberekkel. Azokat a dolgokat, amikre éppen szükségük van, szépen titokban, feltűnés nélkül csenik el a házból. Egyetlen meg nem szeghető szabály szerint élik életüket: az emberek nem láthatják meg őket. A beteges Shou komoly műtét előtt áll, így nyugodt pihenése érdekében költözik nagymamája húgának vidéki házába. Ott azonban furcsa dolgok történnek: titokzatos módon tárgyak tünedeznek el, apró kis árnyékok motoznak sötét helyekre bújva. Amikor a fiú véletlenül észreveszi az aprócska Arrietty-t, hirtelen mindkettőjük élete megváltozik… A Ghibli filmek nagyszerűsége abban rejlik, hogy kortalanok és mindenkihez szólnak. Ebből a szempontból a Karigurashi no Arrietty sem kivétel. Egyszerű, lassan csordogáló történetet kapunk bő másfél órában, ami mégis képes minden percével a képernyő elé szegezni a nézőt.

Minden megvan benne, ami egy ilyen mozi sajátja: kaland és érzelmek, diszkréten megvillantott mélyebb mondanivalóval. A karakterek jelleme egyszerű, egydimenziós, de ez ebben az esetben egyáltalán nem zavaró. A megszokott „ghiblis” karaktergrafika szokás szerint itt is visszaköszön, a hihetetlen részletességgel és élénk színekkel megrajzolt hátterek pedig varázslatos díszletet építenek a szereplők köré. A szereplők szájába adott morális tanulság kevésbé van jelen, mint mondjuk a Nausicaa, vagy a Mononoke Hime esetében, nem is szövi át annyira a történetet. Ennek ellenére azért érzékelhető: Arrietty és Shou egyik hosszabb beszélgetése felvillantja az ember és környezete kapcsolatának kérdését, ami igencsak aktuális probléma a mai világban. Ne felejtsük el megemlíteni, hogy ráadásul egy díjnyertes filmről beszélünk: a 34. Japán Akadémiai Díj kiosztásánál megkapta az év animációs filmjének járó díjat elismerésként.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!.. Javaslat: Indítsd el, majd pillanat megállítóval állítsd le, és várd meg míg teljesen betölti a videót, utána Play!

Related Posts

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.