Jézus Krisztus ereklyéi

május 13, 2023 No Comments »

“A legszentebb kereszt maradványait soha más szentek ereklyéivel együtt nyilvános tiszteletre kitenni nem szabad. Ezek mindig külön tartóban őrizendők; a püspöki keresztbe foglalt keresztrészecskét a püspök halála után a székesegyházban kell elhelyezni és az utódnak kell átadni”. Vannak ugyan más ú.n. Krisztus-ereklyék is, amelyeket a hívők kiváló tiszteletben tartanak, ezeket a Codex Iuris canonici nem említi. A szent keresztet, feliratát és azt a négy szeget, amivel Jézus keze-lába a kereszthez szegeztetett, a hagyomány szerint 326-ban Nagy Konstantin anyja találta fel. Egy része Jeruzsálemben van, más része a felirattal és szeggel a jeruzsálemi Szent kereszthez címzett templomban található.

[aiovg_video id=2180]

A szegek közül a másik a trienti székesegyházba, a harmadik Madridba került, a negyedikből egy darab a lombardi vaskoronába van beforrasztva, többi részei pedig Róma, Párizs, Aachen, Bécs és Krakó főegyházaiban őriztetnek. Veronika kendője, mellyel Jézus utolsó útján vérrel és verejtékkel borított arcát megtörölte s amelyen szentséges arcának a képe rajta maradt, a vatikáni szent Péter templom Veronika-kápolnájában látható azzal a lándzsával együtt, mellyel Krisztust a kereszten megszúrták…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.