A színek világa

feb 17, 2012 by

A színek világa

Az ősi egyiptomiak mágikus szerepet tulajdonítottak a színeknek.

Minden alkalommal, amikor az Ozirisz csillagkép megjelent Egyiptomban, a Nílus megáradt, a táj pedig kizöldült. Ozirisz-t, mint a leghatalmasabbat magasztalták, a nagy, zöld férfiistent, aki a termékenységért felelős. Az egyiptomiak legmágikusabb színei ezért az anyaföldet jelentő fekete, a terméketlen sivatagot jelentő vörös, a növekedést jelképező zöld és a fényt szimbolizáló fehér volt. A sárgát, az aranyat, a vöröset, a fehéret pozitív, míg a zöldet, a kéket, a feketét negatív kisugárzásúnak tartották.

Az antik görögök és rómaiak a színek keletkezéséről filozofáltak. A vörös a tűz színe, a fehér a vízé, a fekete a földé, a sárga a levegőé – mondták. Platón ebből a négy alapszínből származtat kilenc másikat. Kialakult a színek rangsora: a rabszolgák szürkét, a szolgák sárgát hordtak, mert a fehér és a vörös az uralkodó osztály színe volt. Az előkelő rómaiak fehér tógát viseltek vörös szegéllyel, az előkelő nők pallájának színe a vöröstől a zöldig terjedt.

A szent sátor függönyei, ahol Mózes találkozott Istennel  négy színben pompáztak. A sátor díszítéséhez használt színeket  maga az Úr maga adta meg: fehér, kék, bíborpiros és karmazsin. A keresztények a fehér szint az ártatlanság jelképének tartották, amiért a gyerekeket és a szüzeket fehér ruhában és koporsóban temetik el, és amiért a menyasszonyi ruha fehér. A Biblia alapján öt színt emeltek ki: Krisztus mindent megtisztító fehér fényét, ami a tisztaságot, az ártatlanságot jelképezi. A fekete a reménytelenség, a fénytelenség színeként halotti szertartások és a nagypéntek színe. A vörös Krisztus vérének és szeretetének, önfeláldozásának jelképe, így pünkösdkor- kerül előtérbe. A zöld a remény jelképe, a keresztségnél használják. Az ötödik a lila, a vezeklő ember s a korona-csakra színe.

A kínaiaknál a színek jelentése filozófiai gyökerekből táplálkozik. Már az ősi kínaiak színekkel ruházták fel az égtájakat: Észak volt a fekete teknős, Kelet a zöld sárkány, Dél a vörös madár, Nyugat a fehér tigris.

Newton egy prizma segítségével megállapította, hogy a fehér fény a szivárvány minden színét magában foglalja (vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya). Később Einstein bizonyította a fény hullámtermészetét.

A történelem folyamán az egyes színeket gyakran eltérő jelentéssel ruháztak fel, mégis mindenkor jelentős szerephez jutottak. A jól megválasztott színek feldobják környezetünket, közérzetünkre, szervezetünkre is jó hatással vannak. A színek erejének szervezetre gyakorolt hatását már az ókorban felismerték. A környezetünkben lévő színek lelki és egészségi állapotunkat is képesek befolyásolni. A színterápia gyógyító hatásának alkalmazása nemcsak lelki állapotunkat, de fiziológiai folyamatainkat, ezáltal egészségi állapotunkat is képes jótékonyan befolyásolni.

 

 

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı