Pio atya/ Ég és föld között II.

dec 23, 2022 by

Pio atya/ Ég és föld között II.

1918 szeptembere. A harmincéves Pio atya lelki válságban van, mert úgy érzi, Isten elhagyta. Egyedül bolyong a kolostor körüli mezőn, térdre borul: „Istenem, magamra hagytál. Már gondolkodni sem tudok. Nem tudok uralkodni a szívemen. Merre vagy? Kereslek, de sehol nem talállak.” A vigasz gyorsan érkezik, Nicoli atya személyében, aki egy lélekerősítő mondatot olvas fel neki, a Szűzanya képe mellett: „Próbára teszlek, s e próbatétel a kétségbeesésbe taszít majd. De te ne engedj neki.” A következő jelenetben Pio atyát a templomban látjuk, arca gondterhelt, lelkében vívódik, mintha már hosszú ideje gyötrődne, engedjen-e a fentről érkező hívásnak, végül elszánja magát, leborul a feszület előtt, s felajánlja szenvedéseit mások bűneiért:

„Az emberiség minden bűnéért, a rengeteg vérért, e szörnyű háborúért, felajánlom magam áldozatul. Felajánlom magam, hogy ez a háború véget érjen. Mérd rám a másokra kiszabott büntetést, százszorosan mérd rám, csak mások üdvözüljenek.”

Közben látjuk az I. világháború pusztításait, Pio atya kezén megjelennek a stigmák, elzuhan, s üvölt a fájdalomtól. A Megváltó sebeit az alázat próbaköveinek tekinti. Azt mondja gyóntatójának, Benedek atyának: „Összezavarnak. Állandóan imádkozom az Úrhoz, hogy vegye el őket. Hagyja meg a fájdalmamat, én elfogadom, de vegye el a sebeket.”

Pio atya élete egyik pillanatról a másikra megváltozik. A hívek tódulnak a templomba, csodát remélnek tőle, azonnali gyógyulást, megoldást minden gondjukra, bajukra. Fanatikus rajongással veszik körül Pio atyát, ő azonban egyetlen pillanatra sem esik a gőg bűnébe. Tisztában van azzal, hogy minden kegyelem forrása Isten.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..


Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.