A sértés

nov 28, 2022 by

A sértés

Kevés ország rendelkezik olyan véres közelmúlttal, mint Libanon, ahol keresztény és muszlim arabok, palesztinok, drúzok estek egymás torkának két és fél évtizeden át, némi izraeli, szír és iráni segítséggel. Ez hagyott bizonyos nyomokat. 1975 és 1990 között az addig gazdag, fejlett és felvilágosult Libanont, a Közel-Kelet Svájcát darabokra tépte egy hihetetlen kaotikus, rendkívül véres és szinte követhetetlen polgárháború. A közvetlen kiváltó ok a hazájukból elüldözött, politikailag radikalizálódott palesztin menekültek és a korábbi domináns keresztény vallású arab lakosság közötti konfliktus volt, de a képet árnyalta a megannyi vallási és nemzeti kisebbség, drúzok, örmények és mások saját pártállása, a hagyományos siita és szunni szembenállás és persze a hidegháborús törésvonalak, illetve az izraeli majd szír beavatkozás és a növekvő iráni befolyás.

Az eredmény egy ezer sebből vérző, régi sérelmeit újra és újra felhánytorgató ország. Természetesen ez a kiindulópontja Ziad Doueiri Oscar-jelölt filmjének – az ország első eredményeként parázslik fel újra a gyűlölet. Az incidens okozója Tony, a bejrúti keresztény autószerelő, akinek utcájában felújításokat végez egy cég, amelynek építésvezetője a palesztin Yasser. Utóbbi egy teljesen szabályos javítást végezne el, ám Tony, aki tökéletesen tisztában van a másik férfi származásával, meggátolja ebben, szó szót követ, majd a palesztin baromnak nevezi őt.

Normális körülmények között a sértésre egy legyintés lenne a válasz, rosszabbik esetben másik sértés érkezne, egy kis ordibálás, majd mindenki menne a dologára, de Tony bíróságra viszi a dolgot. Innentől viszont már nem róluk szól a dolog, hanem az ügyet kihasználó politikusokról, a gyorsan változó közhangulatról és persze az ügyvédekről, akik a győzelem érdekében minden eszközt felhasználnak, még akkor is, ha mindezt kifejezetten ügyfeleik kérésére teszik…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı