A Passió

Sze 19, 2022 by

A Passió

A film a Názáreti Jézus utolsó tizenkét óráját mutatja be. Jézus az utolsó vacsora után a Gecsemáné-kert évszázados olajfái közé vonul vissza imádkozni. A Sátán megjelenik előtte és megkísérti. Jézus ellenáll a kísértésnek, és visszautasítja a Sátán segítségét. A templom őrségének katonái jönnek érte és elfogják mint a farizeus papságra és a zsidó királyra veszélyes lázadót. A farizeus főpap istenkáromlással, a hivatalos doktrínák semmibe vételével vádolja és – Jézus érvelését semmibe véve – halálos ítélettel sújtja… / A filmet sokféle váddal illették. Több amerikai zsidó szervezet antiszemitizmussal vádolta Mel Gibsont, a film készítőjét, elsősorban olyan indoklással, hogy a film idézi Máté evangéliumának következő sorait: „Vére rajtunk és fiainkon”. Az említett jelenetet azonban Gibson kérésére végül kivágták a film végső verziójából.

A kritikusok magát a szerzőt is vádolták antiszemitizmussal (többek között, holokauszttagadó apjára hivatkozva). 2006-ban, jóval a film készítése és a zsidó szervezetekkel való konfliktusai után Mel Gibson valóban tett ittasan antiszemita megjegyzéseket az ellene eljáró rendőröknek. Később elnézést kért viselkedéséért, és tagadta, hogy antiszemita lenne. A filmet azzal is vádolták, hogy torzan mutatja be a korabeli viszonyokat. Sőt, van olyan vallásfilozófus, aki egyenesen azt állítja: „… a hitelesség nagyon gyenge lábakon áll. Másként szólva: hazug a film.” Azonban végigtekintve a felhozott érveket, valójában vitatható állításokkal találkozunk, amelyek nem is mind tartoznak a történelmietlenség kategóriájába. Erre az egyik példa Pilátus karaktere és megítélése, aki valójában a leghitelesebb személy a megfogalmazott véleményekkel szemben az egész filmben.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı