Dunkirk

Sze 18, 2021 by

Dunkirk

A film valós eseményeket dolgoz fel: 1940-ben a francia Dunkerque városban több százezer brit, francia és belga katonát kerítenek be a német csapatok. Az Egyesült Királyság megmentésük érdekében elindítja a Dinamó hadműveletet, melyben hadihajókkal és civilek által irányított hajókkal indultak el a katonák kimentésére. Az eseményeket három szemszögből követhetjük: az első a szárazföldön, a város melletti mólónál (leginkább a gyalogos katona Tommy által); a második szál a vízen (a Mr. Dawson vezette civil hajó által); a harmadik szál pedig a levegőben (a Farrier vezette vadászrepülő által) játszódik. Ezek a szálak időrendileg néha máshogy haladnak előre, időnként találkoznak, majd a film végére összefonódnak…

A dunkerque-i csata a második világháború egy nagy ütközete volt 1940. május 26. és június 4. között. A harcoló felek a La Manche csatorna partján védekezésbe kényszerült francia–brit szövetség, illetve a Harmadik Birodalom Belgiumba betörő csapatai voltak. A csatához szorosan kötődik a brit Dinamó hadművelet, azaz a dunkerque-i evakuáció, melynek keretében 330 000 szövetséges katonát menekítettek a Csatorna túlpartjára.


A dunkerque-i csatában megsemmisültek a szövetséges hatalmak főerői. Franciaország elveszítette hadseregének legütőképesebb alakulatait. A csata után hitét vesztett Franciaország gyakorlatilag nyitva állt a német hadak előtt. Nagy-Britannia súlyos, de nem megsemmisítő vereséget szenvedett a csatában, a Dinamó hadművelet során evakuált 330 000 katonát pedig rövid időn belül sikerült ellenállásra képes új hadsereggé fejleszteni. Németország – bár győzött – időt veszített. A Dunkerque-nél elvesztegetett pár nap elég volt ahhoz, hogy Anglia lélegzetvételnyi szünethez jusson. Németország pedig készült a Seelöwe hadművelet végrehajtására.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı