Karol Wojtyla 2.

Sze 18, 2021 by

Karol Wojtyla 2.

„Pap vagy te mindörökké, Melkizedek rendje szerint” – áll a Bibliában, s állhatott Karol Wojtyla lelki szeme előtt attól kezdve, hogy pappá szentelték 1946. november 1-jén. A „mindörökké” a tágíthatatlanságot jelenti – egy olyan korban, amikor a totális diktatúrák és a második világháború élménye határozta meg ennek a mélyen vallásos, élettel és lendülettel teli fiatalembernek az érzelemvilágát és gondolkodásmódját. Melkizedek pedig titok a biblikusok számára, egy főpap, akit a vallástörténet nem tud beazonosítani. Egy titokzatos lény, aki átvitt értelemben utal arra, hogy az a hivatás és küldetés, amit az ő szellemében kap valaki, az nem embertől van, annak csak engedelmeskedni lehet, az örökre eltörölhetetlen jegyet vés a kiválasztott lelkébe. Lehet vele birkózni, mint Jákob az angyallal, hogy bele is rokkant, vagy mint Jézus a Sátánnal a pusztában, s atyjával a getszemáni kertben, de letörölni nem lehet.


A lengyel egyház gyermekének a papság soha nem volt és nem is lehetett szakma, amit egyszer be lehet fejezni, szemünket az utódok szorgalmán és gyarapodó tapasztalatán nyugtatva. A papság hivatás volt számára, aminek végét csak a Mindenható jelölheti ki. Karol Wojtyla hű maradt ehhez a hivatásához, életének legutolsó napján is még elvégezte a papi szolgálatot, megünnepelte a katolikusok legfőbb szentségét, az Eukarisztiát, majd bizalommal és boldogan megtért a Teremtőhöz. II. János Pál halálának évfordulóján még hosszabb lett az olasz és külföldi zarándokoknak a pápa sírjánál az év minden napján. A Rómába a húsvétra érkezett hívők számára kötelező állomásának számít Karol Wojtyla sírja, melyet a Szent Péter-bazilika altemplomából a tavalyi boldoggáavatását követően helyeztek át a bazilika Szent Sebestyén-kápolnájába. Az 1978. október 20-án pápává választott II. János Pál 2005. április 2. este, 21 óra 37 perckor hunyt el. A 85 éves, Parkinson-kórban szenvedő egyházfő két nappal korábban került válságos állapotba, életének utolsó óráit a Szent Péter teret megtöltő tömeg imája kísérte.

untitled

untitled

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.