A béke pápája

máj 30, 2020 by

A béke pápája

Az ifjú Karol Wojty³a tizennyolc éves, csillogó tehetség, sugárzik belőle az értelem. Adam Stefan Sapieha krakkói érsek, „Lengyelország vezérlőcsilaga”, miután meghallgatja a végzős gimnazista alma matertől búcsúzó ünnepi beszédét, rögtön felismeri, hogy kiváló pap válhatna belőle. Karolt azonban a színház, az irodalom, a filozófia érdekli, színészi és költői ambíciói vannak. Mindenki nagy jövőt jósol neki. Karol beiratkozik a krakkói Jagello Egyetemre, irodalmat tanul. Pillanatokon belül kitűnik rendkívüli adottságaival, egyik professzora szerint már most felér egy tudóssal. Látva azonban a Lengyelországot megszállva tartó nácik iszonyú kegyetlenségeit, Karol úgy érzi, a kultúra védelme, művelése önmagában nem elegendő a rossz elűzéséhez, és keresi az utat, hogy merre induljon el, kutatja, mit vár tőle Isten.

A film szerint többen is vannak, akik meghatározó módon hatnak Karol személyiségére. Korán elvesztett édesanyja – a kis Karol mindössze kilenc éves volt, amikor az Úr magához szólította – arra tanítja: „A világ oly bonyolult, kicsi Karol, de Isten oly egyszerű.” Édesapja is mélyen hívő, imádságos lélek, minden reményét Krisztusba veti. Egy rövid időszakban Karol úgy érzi, fegyvert kell ragadnia, a kíméletet nem ismerő erőszakra csak az erőszak lehet az egyetlen hatékony válasz. Haragot érez a náci gyilkosok iránt, s ezt meggyónja a közeli templom plébánosának. Õ így vigasztalja: „Az nem bűn, ha haragot érzel a szívedben, ha látod a gonosz arcát. A fontosabb kérdés inkább az, milyen módon harcolhatunk ellene.”

Sapieha érsek pedig arra figyelmezteti: nem az erőszak a megoldás, a hit és a szellem erejével kell szembeszállni a gonosszal, „A bölcsességet pedig az Úrban találod meg.” Sapieha érsek fogalmazza meg azt, ami aztán Karol Wojty³a életre szóló programja lesz, hogy a pap feladata: „Reményt adni azoknak, akik elvesztették. Ez a legnemesebb feladat, Istenért.” Döntő hatással van az ifjú Karolra Jan Tyranowski, az imádságos lelkületű szabómester, aki az ima és az elmélkedés révén kíván Istenhez közel jutni. Vallja, hogy „ezekben a sötét napokban” úgy találhatunk rá a szeretetre, ha felismerjük, hogy Krisztus nem rejtőzködő, szigorú Isten, hanem irgalmas, aki mindig itt van mellettünk, ő „a mi legjobb barátunk, csak arra kell ügyelnünk, hogy meghalljuk a hangját”.

Karol végül, hosszas lelki tusakodás után, döntésre jut. A papi hivatást választja, mert úgy érzi: „Az Úr ezt várja tőlem… Ha a minket elnyomó gonoszság ilyen végtelen, csak egyetlen válasz létezik rá. A végtelen szeretet.”

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.