KL Auschwitz: I.-II.

Sze 8, 2018 by

KL Auschwitz: I.-II.

A film az egyik legjobb, legalaposabb alkotás a haláltábor történetéről és működéséről, fókuszában a magyar transzportokkal, számos eredeti szemtanú megszólaltatásával… KL Auschwitz-Birkenau: „Minden idők legnagyobb embermegsemmisítő intézménye” Auschwitz neve a világ minden táján egyet jelent a náci terrorral és népirtással. A hírhedtté vált haláltábort a németek 1940-ben hozták létre az Oświęcim nevű lengyel városka közelében, miután a Harmadik Birodalom megszállta Lengyelországot. A település nevét németes hangzásúra változtatták, eredeti lengyel lakóit kitelepítették, házaikat lerombolták – kivéve a nagyobb és kényelmesebb házakat, amelyek a későbbiekben az őröknek és családjaiknak szolgáltak lakóhelyül.

Kezdetben Auschwitz a lengyel hadifoglyok számára létesült a már meglévő téglaépületek felhasználásával, majd az 1942-es wannseei konferencia után kibővítették, haláltáborrá alakították, illetve létrehozták a közeli, mindössze három kilométerre fekvő Birkenauban a még nagyobb kiterjedésű „halálgyárat”, s így egy valóságos táborkomplexum jött létre.


Az említettek mellett negyven kisebb-nagyobb tábor is létesült, ezek alapvetően munkatáborok voltak. A táborkomplexumot folyók vették körül, szinte lehetetlenné téve a menekülést. A barakkokat és a hozzájuk tartozó épületeket dupla szögesdrótkerítéssel vették körbe, melyek mellett gereblyézett területet, „senki földjét” hagytak szabadon. A homokban (télen a hóban) lévő árulkodó lábnyomok rögtön nyilvánvalóvá tették, ha esetleg valakinek a sűrűn elhelyezkedő őrtornyok ellenére sikerült volna átjutni ezeken az akadályokon. Jellemző egyébként a táborvezetés mentalitására, hogy már az is szökési kísérletnek számított, ha valaki csak megközelítette a szögesdrótkerítést.

Ilyenkor az őrök figyelmezetés nélkül lelőtték áldozatukat, cserébe pedig több napnyi eltávval jutalmazták őket. Auschwitzban a rabok haját a megérkezésükkor lenyírták – így egy esetleges szökés esetén még könnyebb volt a kézrekerítésük. Szintén itt vált elterjedtté az azonosító tetoválás készítése. A szabadulást kockáztatókat az is visszatartotta, hogy hátramaradt társaikat kegyetlen büntetésnek vetették alá: kivégezték, halálra éheztették vagy a karcerban arra kényszeríttették őket, hogy egész éjszaka álljanak, a végletesen elcsigázott rabokat aztán néhány nap múlva a nehéz fizikai munkára alkalmatlannak nyilvánították és meggyilkolták.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı