Szent Borbála

aug 27, 2015 by

Szent Borbála

Santa Barbara »–› [2012]: Borbálát a kereszténység szentként tiszteli, ugyanis az egyházi följegyzések szerint mindig megsegítette a benne bízókat, és ebből fakadt a középkorban kialakult nagy népszerűsége is. A XV. Században már majd minden bányász védőszentjeként tiszteli. Annak, hogyan lett Borbála a bányászok védőszentje, különösebb magyarázata nincs, mivel a legenda a bányászattal nem volt összefüggésben. Meg kell azonban jegyezni, hogy Borbála évszázadok óta beletartozott annak a 14 segítőszentnek a sorába, akiket nagy bajban, halálos szorongatottságban segítségül szoktak hívni. Az örökös veszedelemben élő bányász a leggyakrabban Borbálához fordult, mint segítő szenthez, és tette meg védőszentjének, hívta segítségül végszükségben. A 14 segítőszent neve és kultusza a XIV. században Európa-szerte dühöngő, borzalmas pestis járvánnyal kapcsolatban jelenik meg. Ezek közé tartozott három püspök: Balázs, Erazmus és Dénes, három harcos: Ákos, Eusták és György, három ifjú: Cyprián, Pantaleon és Vitus, három szűz: Borbála, Katalin és Margit, végül Kristóf és Egyed.


Sokszor emlegetett szent ezeken kívül: Miklós, Márton és Dorottya is. Ezeket a szenteket főleg és majdnem kizárólag Szűz Mária köré csoportosítva láthatjuk. Borbálát leggyakrabban Szt. Katalinnal, Szt. Margittal és szent Dorottyával ábrázolják együtt. Természetesen Szt. Borbála sokszor egyedül is megjelenik. Borbála kultusza főleg abban az általános bevett felfogásban gyökerezett, hogy tisztelői kegyelemben részesülnek, és halálos baleset esetén addig maradnak életben, amíg nem részesülnek az oltári szentségben és az utolsó kenetben. Ezt egyébként az idők során megtörtént esetekkel (csodákkal is) bizonyítani igyekeztek. Meg kell azonban jegyezni, hogy vannak olyan írások is, ahol a Borbála menekülése során megnyílt sziklát és barlangot hozzák kapcsolatba a bányászok Borbála tiszteletével. Written by Nabucco

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı