Elmondták-e’?

aug 28, 2014 by

Elmondták-e’?

Elmondták-e neked? A kérdés a gyerekekhez szól, akiknek zsidó és nem zsidó szülei talán nem teljesítették a kötelességüket: beszéld el a fiaidnak! Jancsó Miklós saját szövegével kalauzol végig az 1995-ös holocaust-kiállításon és a magyar huszadik századon, keresztül az úri Magyarországon, ami végül belevitt minket is a század szégyenébe. Lehet, hogy nem ez a legtudományosabb, legegzaktabb kép a háború előtti, alatti Magyarországról, de szenvedélyesen hiteles. Magyarország történetének egyik legsötétebb korszakát jelentette a német megszállást követő egy esztendő melyben hazánk társadalma nem csupán elszenvedője volt a nácik szörnyűségeinek, hanem egyúttal passzív szemlélője, sőt segítője is az országban élő üldözöttekkel, elsősorban a zsidósággal szemben elkövetett bűntetteknek. Magyarországon a zsidó holokauszt valójában az 1941 -es Kamenyec-podolszki mészárlásokkal vette kezdetét. Miután hazánk 1941 június 27 -én a németek oldalán belépett a második világháborúba, Horthyék szinte mindenben alávetették magukat a német érdekeknek.

Katonáinkat a frontra küldték, erőforrásaink nagy részét a rendelkezésükre bocsátották és a zsidótörvényeket is maradéktalanul végrehajtották. Az első zsidótörvény még vallási alapon határozta meg azt, hogy ki számít zsidónak. Jelentősen korlátozta – konkrétan 20%-ban maximálta – az értelmiségi pályákon foglalkoztatható zsidók számát. A második zsidótörvény már faji alapra helyezte a zsidók meghatározását. A harmadik zsidótörvény a zsidók teljes elszigetelését célozta, mivel megtiltotta a keresztényekkel való minden nemű szexuális és házassági kapcsolatot. A negyedik zsidótörvény a zsidók föld és ingatlanszerzését korlátozta. Később egy 1942-ben elfogadott új honvédelmi törvény pedig a zsidókat munkaszolgálat vállalására kötelezte.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.