Apostol.Tv
39 hozzászólás

 1. avatar
  Elisabeth
  okt 21, 2012

  Tudtad-e,hogy Claudius Galenus római orvos, gyógyszerész készített először összetett gyógyszereket. Elsősorban teakeverékeket, porkeverékeket, főzeteket, tapaszokat, kenőcsöket állított elő. Az ilyen készítményeket Galenusról galenusi készítményeknek, galenikumoknak nevezzük.

 2. avatar
  Elisabeth
  aug 15, 2012

  Tudtad-e, hogy a legközismertebb idegerősítő gyógynövények a citromfű, galagonyavirág, borsmenta, levendulavirág, rozmaring, rózsaszirom, kamilla, szurokfű, orvosi zsálya, valamint a komló és a macskagyökér?

 3. avatar
  Elisabeth
  aug 13, 2012

  Tudtad-e?
  A császármetszés lényege, hogy a magzatot a természetes szülőutak megkerülésével, a hasfal és a méh megnyitásával hozzák világra.
  Bár az ókori Róma szülészei, bábái is ismerték a módszert, azonban évszázadokon keresztül mégis csupán a magzatnak a haldokló vagy halott anyából való kiemelésére alkalmazták. (A halott anyán történő császármetszést Róma második királya, Numa Pompilius rendeletben írta elő i. e. 715-ben.)

  Az első, orvosilag hitelesnek tartott sikeres kimenetelű császármetszést életben lévő várandós anyán Jeremias Trautmann wittenbergi sebész végezte el 1610. április 21-én.

 4. avatar
  Elisabeth
  Júl 24, 2012

  Tudod-e, mi az olimpia jelmondata?

  1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a “Kongresszus az olimpiai játékok felújítására”, amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Megalakult a NOB, amely az olimpiai játékokra vonatkozó valamennyi kérdésben dönt.
  Megszületett az olimpiai játékok jelmondata is: “citius, altius, fortius”, amely magyarul annyit jelent: “gyorsabban, magasabbra, erősebben”.
  A modernkori olimpiai eszme elindítója, Coubertin báró szerint a sport a legalkalmasabb eszköz arra, hogy a világ népeit összefogja, és köztük barátságokat alakítson ki.

 5. avatar
  Elisabeth
  jún 10, 2012

  Tudta-e, hogy az eddigi legforróbb időjárást az ausztráliai Marble Bar-ban regisztrálták. 1923 október 31-e és 1924 április 7-e között 160 napig a hőmérséklet 38 fok vagy afeletti volt.

 6. avatar
  Elisabeth
  máj 22, 2012

  Tudtad, hogy a csecsemők nem azért érzékelik az általuk látottakat fejjel lefelé, mert a látásuk különbözik a felnőttekétől, hanem azért, mert az agyuk még nem tanulta meg visszafordítani a képet. Az emberi szem ugyanis optikai tulajdonságai révén egész életünkben fordított képet készít a környezetről, melyet azután agyunk segítségével fordítunk vissza.

 7. avatar
  Elisabeth
  máj 13, 2012

  Tudtad-e, hogy a Föld legnagyobb élő organizmusa egy “Sherman Tábornok” névre keresztelt fa, mely egy óriás mamutfenyő az Egyesült Államokban. A Föld legnagyobb térfogatú fájaként, és a világ legnagyobb élő szervezeteként tartják számon, törzsének 1487 köbméteres kiterjedése alapján (2002-es adat). A mintegy 2100 éves fa – melynek legszélesebb átmérője 12, magassága 91 méter – a Sequoia Nemzeti Parkban, az Óriás erdőben (Giant Forest) található.
  William Tecumseh Sherman tábornokról, az amerikai polgárháború hőséről nevezték el.

 8. avatar
  Elisabeth
  máj 12, 2012

  Tudjuk, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán.
  Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

 9. avatar
  Elisabeth
  ápr 22, 2012

  Tudtad-e? – FÖLDÜNK
  Az általános ókori felfogás szerint, a földet lapos korongnak tartották.
  Sokféle lehetséges világkép fogalmazódott meg. Indiában például az, hogy teknősbéka hátán álló elefántok tartják a Földet.
  Valamivel több, mit 200 évvel a bibliai bejegyzés után, a görög filozófusok egy csoportja úgy érvelt, hogy a föld valószínűleg gömb alakú, és további 300 évvel azután egy görög csillagász kiszámította a föld sugarának megközelítő értékét. Még akkor sem volt általánosan elterjedt az a nézet, amely szerint a föld gömb alakú.
  Csupán a XX. században nyílt lehetőség az emberiség számára, hogy repülőgépen utazzon, később pedig eljusson a világűrbe, ahonnan a Föld horizontjának a körét világosan meg lehettt figyelni.

  Pedig már Ézsaiás leírta: “Ő az, aki a föld kereksége felett lakik” 40:22

 10. avatar
  Elisabeth
  ápr 19, 2012

  Tudtad, hogy a pókháló egy hihetetlenül erős anyag: a vastagságához viszonyítva jóval erősebb, mint az acél.
  Szakértők szerint egy ceruzavastagságú, pókhálóból font kötél meg tudna állítani egy Boeing 747 óriásgépet repülés közben.

 11. avatar
  Elisabeth
  ápr 8, 2012

  Tudtad, hogy a Földön minden nap 0,00000002 másodperccel hosszabb az előzőnél, a Föld forgási sebességének lassulása miatt.

 12. avatar
  Elisabeth
  ápr 4, 2012

  Tudod-e, mi a keresztút?

  Jézus körülbelül másfél kilométeres úton – Pilátus palotájától a Golgotáig – hordozta a keresztet. A hagyomány szerint Szűz Mária gyakran végigjárta ezt az utat Fia feltámadása után. Az első keresztények nagy tisztelettel vették körül a Golgota szikláját és Jézus sírját. A pogány Hadrianus császár viszont 135-ben – hogy nyomukat is eltörölje – pogány templomot építtet ide. (Ezzel azonban még jobban megőrizte a szent hely emlékét). A IV. században Nagy Konstantin keresztény templomot építtet a Golgotán, a “Feltámadás templomát” (Szent Sír templomát), amely magába foglalja a keresztre feszítés helyét és a feltámadás sírját. Később néhány emléktáblát állítottak a keresztút egyes állomásainál. A középkorban alakult ki a keresztút mai formája a 14 stációval. (Ma szokássá válik, hogy egy 15. stációt is hozzátesznek, a feltámadásét.)
  Mivel sokan nem juthattak el Jeruzsálembe, az ottani keresztútra emlékezve sokfelé keresztutakat építettek (Kálvária “hegyek” jöttek létre), s a nép itt járta végig a 14 stációt Jézus szenvedésére emlékezve.
  Ma minden katolikus templomban van “keresztút”, a keresztények képtől képhez haladva lélekben a jeruzsálemi keresztutat járják végig.

Submit a Comment