A fehér léggömb

dec 31, 2013 by

A fehér léggömb

A fehér léggömb, az iráni újév és a tavasz első napján játszódik. Razieh, a hét éves kislány elhatározza, hogy az ünnepek alkalmából szert tesz egy aranyhalra. Fondorlatosan, bátyja segítségével sikerül édesanyja utolsó bankjegyét megszereznie. Útban a piacra, ahol a halat készül megvenni, megáll a kígyóbűvölőt nézni, amit az édesanyja kifejezetten megtiltott neki. Néhány percen belül természetesen, társa “közreműködésével”, a kígyóbűvlőnél köt ki a pénze. Azonban megszánják a kislányt és azonnal vissza is adják neki. A piacon aztán vitába keveredik az eladóval. Kiderül ugyanis, hogy az aranyhal drágább, mint azt ő gondolta. Majd amikor Razieh végül megegyezik az eladóval az árban, és fizetni akar, felfedezi, hogy a zsebéből eltűnt a pénz. Miután a keresésére indul, kiderül, hogy beejtette azt egy bezárt üzlet rácsa mögé. Számos érdekes találkozás színesíti útját, miközben megpróbálja visszaszerezni a pénzét…

(Jegyzet): Feltehetőleg egyetlen nemzeti stílusirányzat sem köszönhet annyit a gyermekeknek, mint a késő nyolcvanas években konszolidálódó Khomeini-diktatúra idején feltámadt iráni új hullám, beleértve az olasz neorealizmust és az indiai Satyajit Ray-iskolát.


Az ok egyszerű: míg De Sica vagy Rossellini számára gyermekhőst választani önálló művészi döntést jelentett, az iráni friss generáció – Rayhez hasonlóan – elsősorban a politikai-vallási nyomás elől menekült tömegesen a kiskorúak közé. Egyfelől a gyermekszereplők (akikre nem vonatkoznak olyan mereven az iszlám erkölcsi szabályai) nagyobb alkotói szabadságot kínáltak nekik, másrészt az Ifjúsági Minisztérium jelentős pénzösszegekkel járult hozzá a gyermekfilmek forgatásához. Ebből a gárdából nőtt ki Kiarostami és innen indult útjára egyik rendezőasszisztense, az 1995-ös Fehér léggömb című nagyjátékfilmjével cannes-i Aranykamerát kiérdemlő Jafar Panahi is.

Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.