Elefánt

nov 11, 2013 by

Elefánt

Elephant [2003]: A film egy teljesen átlagos középiskolai nap történetét meséli el valahol az Egyesült Államokban. Egy gyönyörű őszi napon az egyik diák, Eli le akar fotózni egy punk-rock párt. Nate a futballedzés után találkozik barátnőjével, Carrie-vel. John az iskolában hagyja apja kocsijának kulcsát, hogy a testvére érte mehessen. Az iskolai kávézóban Brittany, Jordan és Nicole megbeszélik a legújabb pletykákat. Michelle a könyvtárba rohan, de közben Eli néhány fotót készít Johnról a folyosón. Ez a nap is olyan, mint a többi… De hirtelen elszabadul a pokol… (Kritika): A rendező természetes életképekben, helyzetekben mutatja meg az iskola diákjait. A peroxidszőke fiút, a fotós srácot, a csúnya lányt, az amerikai focis fiút a „jócsaj” barátnőjével, a középkorú fekete bőrű tanárt, a három sztereotipikus amerikai barátnőt. A csendes vidéki iskolában olyan helyzetekben láthatjuk a szereplőket, amelyek kiemelik a filmet a bulvárzsurnalizmus kontextusából.

A két fiú bemutatása lenyűgözően természetes. Számító­gépes játékot játszanak és Beethovent az elektromos zongo­rán. Iskolát kerülnek, neten rendelik meg a fegyvereket. Minden indulat nélkül mennek az iskolába két táska fegyverrel. Az iskola udvarán találkoznak a világosszőke fiúval, természetes hangnemben tanácsolják neki, hogy ne menjen be az iskolába. A gyilkosság jelenetei sem tragikus hangvé­te­lűek, a helyzetek természetesek, rövidek, beleillenek a film folyamatába.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.