Freedom’s Fury

okt 25, 2013 by

Freedom’s Fury

[A szabadság vihara]: A szabadság vihara archív és rekonstruált felvételekkel, visszaemlékezésekkel tiszteleg 1956 szellemének, a záró, emelkedett képsorok pedig a XX. század második fele legfontosabb világtörténelmi eseményének láttatják a magyar forradalmat, amelyből minden későbbi demokratikus és szabadságmozgalom levezethető, beleértve az amerikai polgárjogi küzdelmet, a délafrikai eseményeket, a vasfüggöny leomlását is. A dokumentumfilm szerint a legfontosabb egyéni és közösségi érték a szabadság, s ez a felfogás határozza meg az alkotás szemléletét. Nem naivitás és leegyszerűsítés jellemzi A szabadság viharát, hanem következetes ragaszkodás a vallott értékrendhez. Nincs maszatolás, nincs dialektika, nincs történelmi szükségszerűség és determinizmus, csak a szabadság méltósága van. Aki a szabadságot választja, az a jó oldalon áll.

A magyar nézőt, aki az árnyaltság jegyében a mindent mindennel összemosó magyarázatokhoz szokott, kétségtelenül meglepheti a látásmód egyértelműsége. A történelmi hátteret felvillantó képsorok és narráció szerint például Kádár János nem a konszolidáció történelmi zsenije, hanem közönséges gyilkos, aki megvárja, hogy nagykorúvá váljanak a forradalmárok, hogy felakasztathassa őket, aki Nagy Imrét puszta hatalmi érdekből gyilkoltatja meg, az oroszok enyhe rosszallásával szemben is.

Nem tudjuk, ki volt a rendezőpáros magyar tanácsadója, de csak a legnagyobb elismeréssel adózhatunk a megszólalók kiválasztásának; valóban azok nyilatkoznak, akik méltó szerepet játszottak a forradalomban. Ami némi hiányérzetet kelt, az a dokumentumfilm sportvonatkozása. A legendás vízilabdacsapat tagjainak sorsában még további alkotások drámai lehetősége rejlik, de ez már a magyar filmesek és producerek felelőssége és kötelessége. Nem felejtjük Gyarmati Dezső tekintetét: a szabadság gyakran csak a kínok enyhülését hozza magával.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.