The Hope Giver

Sze 4, 2013 by

The Hope Giver

Két gyerek megszökött otthonról keresik az utat, de valóban a helyes úton járnak? [Ez az elmélkedés, a reményről szól]: “Igazi emberlét csak a hitben válik lehetővé. A hit feltöri a jelen ajtaját, nem hagyja, hogy az ember önmagában otthonra találjon”, tehát egyáltalán lehetővé teszi a ’nagyobb jövőbe’ való előretörést. A reményben már most a hit ezt a jövőbe vezető lépést meg is meri tenni. Így érthetővé válik az is, miért hat tovább, sőt még erősödik a reményben is a hit minden ’bizonytalansága’, ’kétségbevonhatósága’ és ’sötétsége’. A reményhez lényegileg hozzátartozik, hogy valami, mégpedig az, amit be kell teljesítenünk, ’még nincs’, hogy még mindig, nyugtalan szívvel kell keresnie az embernek az igazit. A názáreti Jézusnál azonban sehol sem találjuk meg ezt a nyugtalan, valami másra váró ’fürkészést’. Ebben az értelemben életét emberi remény nélkül töltötte el.

A hit úgyszólván feltépi az ember egzisztenciáját. Előidézi bennünk azt, hogy megnyílunk valami nagyobb felé. Ezen a nyíláson keresztül kiárad egzisztenciánk a jövőbe. A hit által ’megnyitott’ létnek kockáztatnia kell egy újabb lépést előre. Pillanatnyi életünk még sötét. Az emberi öntudat a jövőre irányul. Az éppen ’megélt’ a legkevésbé ’megélhető’. A világítótorony lábánál nincs fény. Gyökerénél, pontszerű közvetlenségében a világ még sötét. Az elkövetkezendőnek, a jövőbelinek azonban megvan az a távolsága, amelyre az öntudat sugarának szüksége van, hogy bevilágíthassa. ’Élni’ tehát mindig valami másnak az előízét jelenti. Ebből az a különös tény is megvilágosodik, hogy egy ember sincs igazán jelen, nem ’él’ valójában. Mi még nem ’vagyunk’, tulajdonképpeni létünknek csak vázlatai vagyunk. ’Élni’ azt kellene hogy jelentse: ’jelen lenni’; a napot, a pillanatot megélni a legegyszerűbb, legalapvetőbb értelemben. De mivel voltaképpen még nem vagyunk, nem is vagyunk ’jelen’, nem élünk valóságosan. Pillanatunk még ’üres’ és ’sötét’.

A filmet csak ebben a méretben (650×360) tudod megnézni, nagyítani nem tudod. Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.