Hanna háborúja

Sze 1, 2013 by

Hanna háborúja

Hanna’s War [1988]: A film annak a Szenes Hannának állít emléket, aki Szenes Anikóként született 1921. július 17-én. A fiatal lány kitűnő érettségit tett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, így 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztínába. Nahalalban, a lányok mezőgazdasági főiskoláján szerzett diplomát és 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez. Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók, akkor már küszöbön álló, deportálását, s segítsenek a bajba jutott szövetséges pilóták kimentésében. Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, a szlovéniai Metlika közelében ért földet a partizánok által ellenőrzött területen.

A földet érés után tudták meg, hogy a németek már megszállták Magyarországot, küldetésüket már nem kellett volna végrehajtani. Ők azonban a jugoszláv partizánokkal vállvetve harcolva haladtak Magyarország felé. Szenes Hanna május 13-án lépte át a magyar határt, de egy csendőrjárőr azonnal elfogta.

Bebörtönözték és a magyar katonai elhárítás brutálisan megkínozta. de így sem tudták megtörni. A nyilas hatalomátvétel után a fasiszta magyar katonai bíróság azonnal golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították, s a nemzet hőseként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

A filmet csak ebben a méretben tudod megnézni, nagyítani nem tudod. Remélem, így is elnyeri a tetszésed!

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.