A neretvai csata

Sze 4, 2013 by

A neretvai csata

Bitka na Neretvi [1969]: A második világháború során Tito partizánjai voltak az egyetlen komolyabb lázadók az öreg kontinensen, akik folyamatos ellenállást tanúsítottak a hatalmas túlerővel rendelkező ellenséggel szemben. Példaként szolgáltak az összes európai ellenálló mozgalomnak, ugyanakkor idővel “gerendává” váltak a megszállók szemében. 1943-tól a megszálló egységek mindent megkíséreltek annak érdekében, hogy a tehetséges hadurat kivonják a forgalomból, és derékhadát harcképtelenné tegyék, vagy megsemmisitsék, felszámolják. A legjelentősebb ütközetekről a háború befejeztével önfényező, grandiózus partizánfilmek születtek, örök bizonyítékul szolgálva az utókornak eleink hősiességét. A neretvai csata úgy vonult be a helyi történelemkönyvekbe, mint a sebesültekért folyó ádáz küzdelem.
Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a filmet. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs olyan amit nem látnál! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd ki magadból amit gondolsz, amit érzel! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

A hercegovinai hegyekben végigűzött rongyos, szakadt partizán-derékhadat, melynek harcképességét igencsak akadályozta a nagyszámú sebesült, a Neretva-folyó kanyonszerű völgyébe szorította az ellenség. A partizánok kutyaszorítóba kerültek. Körbekerítették őket, a menekülésül szolgálható egyetlen hidat hatalmas túlerő őrizte. Ekkor -a később zseniálisnak kihirdetett háborús stratéga szerint- Tito a következő cselhez folyamodott: elaltatandó az ostromló seregek éberségét, az öngyilkosság szándékát sugalmazó cselekedetet hajtatott végre csapataival; felrobbanttatta a még álló egyetlen hidat. Több sem kellett az ellenségnek, az átkelő védelméül szolgáló egységeket sietve más harcterekre csoportosította át, hiszen ha nincs átkelő, nem is kell azt őrizni.

Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.