A kis szemtanú

aug 5, 2013 by

A kis szemtanú

Witness [1985]: Egy jól keretbe zárt történet, mely által egy keresztény gyülekezet szokásai is elénk tárulnak. Két thriller blokk közé van beszúrva az amisok világa, akik elszigetelve magukat a modern kor embereitől élik csendes életüket. Ebbe az idillbe csöppen bele John Book egy nyomozó, aki védeni próbál egy gyilkosság szemtanúját. A szemtanú egy gyerek, aki rávezeti Book nyomozót, hogy bizony korrupt kollegái vannak. Innen kezdene bonyolódni a történet, de nem teszi. John megsebesül egy összetűzésben sáros társaival, így bekerül az amisok közé, akik ápolják és befogadják. Általa nyerünk betekintést egy olyan közösség életébe, ahol nincs telefon, nincs elektromosság, nincs televízió, nincs internet, nincs semmi ami a XX. századot juttatná eszünkbe. Az emberek egymást segítik, semmit nem várnak az államtól vagy a modern életet élőktől.


A hangsúly rajtuk van, a rendőrös thrillerkedés csak fedősztori. Érdekes volt látni, hogy így is lehet élni ebben a rohanó világban, amikor emberek százai, sőt ezrei állnak sorban az új iPhone megjelenésének napján. Két Oszkár-díjat is bezsebelt a film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriákban. Teljesen megérdemelten, hisz nincs egy unalmas perce sem, pedig nem egy eseménydús 112 perc elé nézünk. Külön kiemelném Kelly McGillis színészi teljesítményét, aki tekintetével, mimikájával többet mond el, mint szavakkal.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.