Emberi Érték

jún 5, 2013 by

Emberi Érték

A legkisebb gyermektől fel a legkomolyabb emberig, mindenki mindent pénzben mér. A ma embere amikor valamit lát, azt kérdezi, hogy: mennyit ér? Minden érdekli az embert, de leginkább a dolgok értéke izgatja. Nem csoda így, ha manapság feltevődik gyakran az a kérdés is, hogy: mennyit ér az ember? Ha mindennek értéke van, akkor az embernek is kell, hogy legyen értéke. Az emberi test felépítésében mintegy 75 féle anyagelem van. Van benne víz, vas, réz, só, mész, oxigén, stb. Ennyit ér az ember, ha csak anyagát számítjuk? Mennyit ér az ember? Sok titok vesz körül bennünket, de kettő nagyon izgatja az embert. Az egyik az élet, a másik a halál. Miért pont az élet? Vajon az élet szintetikus úton előállítható? Soha, ezért marad az élet az Isten alkotása. Ezért az élet elfogadása és tisztelete, Isten elismerése is. A másik ami nagyon izgatja az embert a halál. Az élet és a halál, halál és élet, kettős fogalmak, ami annyit jelent, hogy egyik magában hordozza, foglalja a másikat . A halál talán mindegyikünk elött homályos, mert nem közölhető élmény mások számára.

Mindig más halálaként éljük meg a mi halálunkat is, ezért érinthet minket különbözően. Tulajdonképpen meddig is tart az élet? Azt mondják addig, amíg a légzés, szívverés megvan? Mikor következik be a halál? Az igazi kérdés talán nem is az, hogy mikor, hanem a miért. Van értelme az életnek, ha a halállal minden megszűnik? A materializmust követők számára az egyetlen ismert és elismert életfolyamat: az anyagiak, a siker, az érvényesülés, a pénz, a hatalom, és utána nincs tovább. Való igaz, amíg az ember csak a földiekért él, addig az egész életvitele, felfogása földies, az az anyagias lesz. Őszerintük ahol véget ér a matéria, ott nincs tovább semmi, semmi, jövő se. Ezért nem is hiszik, hogy van élet a halál után. De hát ezek szerint mi értelme van az életnek? Így nem sok. Mert mennyit is élünk ezen a földön? Néhány évet, vagy évtizedet. Utána mi történik?

Vége mindennek? Nem! Sajnos sokan még a keresztények közül is azt gondolják végé mindennek. Nekünk hívőknek kell, hogy másként gondolkozzunk saját életünk és halálunk felől. Azért, mert az ember túl akarja élni földies önmagát. Isten a boldogságra teremtett és azt akarja, hogy a földi élet után őnála boldogok legyünk. Mert ha a földi életünk után csak a fekete föld marad, mi lennénk a legsajnálatraméltóbbak a teremtett világban. Milyen Isten lenne az, aki életet ad, és amikor bekövetkezik a halál, amikor vége a földi életnek, akkor veszni, pusztulni hagyna minket?

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.