9-es körzet

jan 12, 2013 by

9-es körzet

District 9 [2009]: Mit tesz az emberiség, ha egy nagy csapat űrlény bandázik a környéken? Kilakoltat. Ha nem megy szép szóval, majd megy másként. A District 9 szépen és okosan nyúl komoly témákhoz és még a ragacsos moralizálást is megússza valahogy. A film első harmada szépen rímel a való világra: a franciához nagyon hasonló hadműveletet mutat be, azzal a különbséggel, hogy az idegenek itt még furábban és riasztóbban néznek, mert az űrből jöttek és nem Afganisztánból. Huszonvalahány éve érkeztek és a hajójuk valamiért éppen Johannesburg felett parkolt le. Az idegenek itt vannak tehát, haza nem tudnak menni. A hajó lerobbant, cudarul festenek a hosszú út után, úgyhogy kapnak egy földdarabot, a District 9-t, ahol összezsúfolva, sátrakban, kartondobozban, palatető alatt csövezhetnek kedvükre. Csak ki ne jöjjenek onnan.


Blomkamp ügyesen vezeti fel a sztorit, az előtörténetet interjúkból és híradórészletetkből ismerjük meg. Ragyogó stílusú média-imitáció, remek, teljesen ismeretlen dél-afrikai színészekkel. Minden szavukat elhiszem. Ez nem Bruce Willis vagy a tojásfejű, ezerszer látott karakterszínész, hanem az, akinek Blomkamp mondja: valami szakértő, aktivista, vagy szóvivő. A sztori életre kel. Blomkamp pontosan úgy képzeli el, ahogy a világ reagálna. És az idegenek!

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.