Fifti-fifti

Júl 9, 2012 by

Fifti-fifti

Sokan sokféleképpen vállalkoztak már arra, hogy mozgóképre vigyék egy daganatos beteg megpróbáltatásait. Azon szerencsések, akik e téren nem rendelkeznek saját tapasztalatokkal, film- és olvasmányélményeiknek köszönhetően valószínűleg szintén betéve tudják, milyen stációkon halad végig a váratlanul érkező diagnózis tudomásul vételét követően az, akire „lecsap a rák. Az első kezelésekkel jönnek a rosszullétek, kihull a testszőrzet, a beteg elesett lesz, sápadt és gyenge. A testi megpróbáltatások mellett pedig ott vannak a lelki gyötrelmek: a szociális és érzelmi elszigetelődés okozta depresszió, a tehetetlenség, a halálfélelem, és a kérdés, hogy „miért éppen én? A Fifti-fifti cím persze teljesen másra utal a film történetében: túlélési esélyekre, melyek a mindössze 27 éves Adam kilátásai, miután megtudja, hogy egy ritka, nehezen gyógyítható rákfajtában szenved.

A rádiósként dolgozó, kissé visszahúzódó és gátlásos, de jó adag öniróniával rendelkező Adam élete gyökerestül felfordul a diagnózis hatására. Szembe kell néznie a halállal, ez pedig arra kényszeríti, hogy szembenézzen az élettel, a saját életével, és újragondolja a kapcsolatát a hozzá közel álló személyekkel: a legjobb barátjával, a barátnőjével, az anyjával, a terapeutájával – és persze önmagával. Az egész film stílusa és hangvétele rendkívül szabad, szinte laza, a jelenet és párbeszédek mintha valóban az életből ellesett pillanatok volnának. Ami nem is csoda, ha tudjuk a film keletkezésének történetét.

A Fifti-fifti érdekessége, hogy személyes élmények alapján készült: a film forgatókönyvírója, Will Reiser maga is átesett egy ilyen betegségen, ráadásul az akkor mellette álló barátja ugyanaz a Seth Rogen volt, aki a filmben ezt a figurát játssza, lehengerlően. A film nagy erénye ugyanakkor, hogy nem ragad bele a saját csábítóan könnyed hangvételébe, mindezt végül meg tudja emelni, és az események súlyához méltó érzelmi földindulásokat képes bennünk, nézőkben is elindítani. Hogy aztán a filmet megnézve mi is újragondoljuk egy kicsit a kapcsolatunkat a hozzánk közel állókkal és az életünkkel – mindezt pedig egy halvány mosollyal az arcunkon.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.