Figyelj a percre!

Figyelj a percre!

Hogyan lehet teljesíteni a legnehezebb krisztusi parancsot: szeresd ellenségeidet!? Keresztény életünket meghatározó kérdés, mondhatni ez a keresztény ember különleges ismertető jegye. Áthoszi Szent Sziluán egy igen elgondolkodtató kijelentése: „Aki nem szereti ellenségét, az nem ismerheti meg a Szentlelket.” A kezdő lépés az, hogy őszintén mindent tárjunk fel a mi emberszerető Istenünk előtt imádságban, még ha az rossz vágy, vagy indulat is! Önmagában a szép szavak, még nem jelentik azt, hogy jó és Istennek tetsző az az ima. A gyermeki őszinteség sokkal inkább! Nem magunkat kell megtisztítani saját erőből, hanem éppen Ő az, aki ezt megteszi.

Azt is jó tudni, hogy az isteni szeretet és az erény nem azonosak egymással. Az erény a jó tettek begyakorlása akarattal és kitartással. Ez a feltétele annak, hogy részesüljünk az isteni szeretetből. Amikor a jót akarod ellenségednek, akkor az erényt gyakorlod.

Ez egy személyes döntésen múlik, ami sokszor „száraznak” tűnik, mert az érzelmek nem mindig követik. Ha a szándékunk őszinte, tehát ha valóban szeretni akarjuk az illetőt, akkor ez nem képmutatás. Akkor lenne az, ha nem lenne őszinte a szándékunk, hanem csak megjátszanánk a szeretetet. Amikor akarunk szeretni, de mégsem megy, akkor bátran imádkozhatunk így: „Uram, nem tudok szeretni, Te szeress bennem!” Ekkor megtapasztalom korlátomat és gyengeségemet, de a belső döntésem a szeretet mellett elengedhetetlen feltétel!

Ha hiszel a szeretet győzelmében, döntöttél mellette és így is teszel, akkor részesülni fogsz az Úristen teremtő és életadó szeretetéből, ahogy ezt megígérte: „Ha valaki szeret engem, megtartja szavamat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és lakóhelyet veszünk nála.” (Jn 14,23)

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Submit a Comment

SEO Ajansı