Vízcsepp

Vízcsepp

Minden nap az jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz. Maradj a jelen pillanat egyszerűségében. Fel kell hagynod a haszontalan gondokkal, a múlton való rágódással, a jövő elé sietéssel. Szabadulj meg a “már nincs” és a “még nincs” irrealitásaitól. Élj az egyetlen realitásban, a “most”-ban.

Az ember úgy tudja a legjobban bebiztosítani magát a jövőre nézve, ha teljes mértékben megéli a jelen pillanatot, és arra koncentrál, mert a legjobban úgy vonzzuk be a bajt, ha már előre azon aggódunk, hogy mi történhet a jövőben. Meg kell tanulnunk, hogy a jelenben éljünk. Ha túl sokszor tekintünk a múltba, újra meg újra szembesülünk a fájdalmainkkal. És ha túl sokat remélünk a jövőtől, illúziókba ringatjuk magunkat.

Lehet, hogy amikor az élet rövidségére panaszkodunk, voltaképp becsapjuk magunkat. Mivel élettartamunkat nem áll módunkban megváltoztatni, az élet rövidségéből fakadó tragédiákról nem mi tehetünk. Nehezebb beismerni, hogy felelősségünk abban áll, miként használjuk ki a nekünk jutó időmennyiséget. Talán le kellene szoknunk a “bárcsak több időm jutna rá” gondolatáról, s helyette azon kellene morfondíroznunk: “hogyan tölthettem volna el hasznosabban a rám kiszabott időt?”. Az az igazság, hogy semmi se garantált. Ezt legalább olyan jól tudod, mint bárki más. Úgyhogy ne félj! Élj!

Ami volt, ami elmúlt, ami megtörtént, azon már úgysem segíthetünk. Ami lesz, ami jön, ami vár ránk, ahhoz oly kevés a közünk, annyira nem szólhatunk bele… Ragadd meg a percet! A perc ami biztos. A pillanatnyi jelennek talán gazdája vagy, és ami ezen túl volt, vagy következik, hagyd a fenébe, ne pocsékolj energiát még arra se, hogy töprengj a jelenen kívül eső dolgokon. Ráérsz akkor gondolkozni, ha majd az akkori pillanat rákényszerít.

Submit a Comment