Elvis Expressz

Elvis Expressz

„Megállóhely 1956 – 1977”: » …1935. január 8-án született Tupelo-ban (Mississipi állam). Első nagyobb slágerét, a Heartbreak Hotelt 1956 nyarán gyors ütemben követték a hasonló stílusú, listavezető dalok, amelyeket többnyire népszerű tévéműsorok mutattak be. (Blue suede, shoes, I want you, I need you; Don’t be cruel; Love me; Love me tender; Any way that you want me; Blue Moon.). Rajongóinak lelkesedése példátlan lemezvásárlásban, koncertjei és nyilvános fellépései alkalmával pedig hisztérikus jelenetekben jutott kifejezésre. A 70-es években lemezei és színpadi fellépései egyre hanyatlottak, bár hűséges rajongóinak köszönhetően megőrízte népszerűségét.

A hetvenes évek közepén mindinkább visszahúzódott a memphisi Graceland-birtok biztonságába családjával és testőreivel. Elhízott, kábítószerek nélkül már létezni sem bírt. Lemezei rendszertelenül jelentek meg, fellépésein önmaga paródiája lett.

music-expressSokak meggyőződése, hogy 1977. augusztus 16-án, “természeteses okokból” bekövetkezett halála hátterében főleg a drogok álltak. A Presley-kultusz a művész halála után is töretlen maradt. Könyvek, újságcikkek, dokumentumfilmek és tévéműsorok sora emlékezik az énekesre. Angliában a a rock csaknem minden vonatkozásában csúcstartó, övé a legtöbb sláger, a legtöbb listán töltött hét és a legtöbb Top 10 siker. 64 nagylemeze lett arany vagy platinalemez.

music-expressA világon több, mint egymilliárd nagylemeze kelt el ezidáig, ez azt jelenti, hogy világszerte szinte minden háztartásban van legalább egy Elvis lemez.

Submit a Comment