1969s Express

1969s Express

„Megállóhely 1969”: » …1969. szeptember 26-án jelent meg a Beatles tizenkettedik albuma, az Abbey Road. Bár előbb jelent meg, mint a Let It Be, mégis ez volt az, amit utoljára vettek fel és ezért sokan a zenekar hattyúdalának tartják. Az album producere George Martin volt. A rajongók szerint ez a Beatles egyik legjobb albuma. A Rolling Stone minden idők 500 legjobb albuma listáján a 14. helyre sorolták. Emellett szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. Az album nyitódalát, a Come Together-t Lennon eredetileg Timothy Leary kampánydalának szánta, aki indult az 1969-es kaliforniai kormányzóválasztáson; a dal 1969. október 31-én kislemezen is megjelent, A-oldalán George Harrison Something című dalával.

Morris Levy később beperelte Lennont, mert szerinte ellopta Chuck Berry You Can’t Catch Me című dalából a „Here come old flat-top” sort. Az I Want You Lennon Yoko Ono iránt érzett szerelmét fogalmazza meg; 7 perc 47 másodpercével ez a második leghosszabb Beatles-dal.

music-expressA dalt túl hosszúnak találták egy albumra, ezért egyszerűen elvágták valahol.) A dal második felében hallható „szél”-effektet Moog-szintetizátorral állították elő. A Because című dalban szintén főszerepet játszik a hangszer (Harrison játszott rajta). A dal akkordjai Beethoven Holdfény szonátáján alapulnak. Sun King: A Somethingról leválasztott részt Lennon önálló dallá dolgozta át. A szövege három angol nyelvű sor és három sor újlatin (olasz, spanyol portugál) zagyvaság.

music-expressA borító képe, mely az Abbey Road Studios előtti zebrán készült az Abbey Roadon, John Kosh kreatív menedzser ötlete és McCartney vázlata alapján készült 1969. augusztus 8-án délelőtt fél 12 körül, melyet Iain Macmillan egy imbolygó létrán állva fényképezett, miután rendőri segítséggel tíz percre megállították a forgalmat. A képen az együttes tagjai balról jobbra haladnak, de ugyanekkor készült egy másik fotó is, ahol az együttes tagjai az ellenkező irányba haladnak, és eredetileg ezt szánták borítóképnek is, de végül a másik képet használták fel. A rajongók és turisták azóta is előszeretettel fotózkodnak a zebrán a forgalmat is gyakran akadályozva ezzel.

Submit a Comment