Kíntorna

Kíntorna

Andrej Platonov abszurd komédiája 1929-ből. – Andrej Platonov talán az egyetlen proletár író, akit éppen az idő szelekciós munkája juttatott révbe. A korabeli sztálinista rezsim a húszas évek második felétől irgalmatlanul üldözte, és hátráltatta műveinek kiadását. Noha őt magát életben hagyták, tizenöt éves fiát Norilszkba száműzték, és a tőle kapott tüdőbajba halt bele később maga Platonov is. Sztálin, aki jó érzékkel szúrta ki a zseniket, Platonov Tárolva. Parasztkrónika című művét olvasva a rohadék szóval jellemezte az írót.

Platonov publikált verset, publicisztikát, novellát, fantasztikus elbeszélést, drámát és forgatókönyvet, regényt, mesét, sőt egy elképzelt használati utasítás fordítását is az Antiszexus nevű, szexuális vágyakat csillapító készülékhez. Drámáit és forgatókönyveit csak halála után adták ki.

  1. Kíntorna 1. Andrej Platonov
  2. Kíntorna 2. Andrej Platonov
  3. Kíntorna 3. Andrej Platonov
  4. Kíntorna 4. Andrej Platonov
  5. Kíntorna 5. Andrej Platonov
  6. Kíntorna 6. Andrej Platonov

A tudományos és szélesebb közönség a nyolcvanas évek végétől fedezte fel őt hazájában újra, és azóta műveinek teljes, nyolckötetes kiadása is megjelent. Legismertebbek azonban a húszas években megjelent Csevengur (1928) és Kotlovan (Munkagödör, 1930) című regényei.

Nem teljesen véletlen, és nem csak Ernest Hemingwayt magát jellemzi, hogy saját bevallása szerint Andrej Platonov Harmadik fivér című elbeszélése indította el őt írói pályáján.

Submit a Comment